krem z papryki

Tak sobie pomyślałam, że papryka i pomarańcza mogą nawiązać całkiem udaną przyjaźń. Jedną udusiłam, drugą odarłam ze skóry i wycisnęłam z niej wszystkie soki. Emocję podkręciłam chilli. Powstał uwodzicielsko pyszny krem. Dobry zarówno schłodzony, jak i mocno podgrzany. W wolnej chwili spróbujcie:)

Składniki:

  • 3 czerowne papryki
  • pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • chilli
  • łyżeczka startego imbiru
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • grzanki do dekoracji

W garnku rozgrzać oliwę. Paprykę i chilli pokroić, wsypać do oliwy. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do papryki i  dusić 15 minut. Miękką parykę przelać do wysokiego naczynia i zmiksować na gładką masę. Dodać imbir. Z obranej pomarańczy wycisnąć sok i wlać do paprykowej masy. Wymieszać. Przelać  na talerze i udekorować kleksem z jogurtu i listkiem mięty.

 


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze