Jeśli lubicie suszone pomidory, ta pasta powinna Wam zasmakować. Pieczona papryka idealnie komponuje się z pomidorami i stanowi dobry dodatek (lub podstawę) do wielu dań. Najbardziej lubię pastę z pieczonej papryki i suszonych pomidorów podaną na grzance z chleba razowego.

Pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 15 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Nagrzej piekarnik do 220 stopni.

Paprykę przekrój na ćwiartki, usuń pestki, umyj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią papryki skórką do góry i nieobrane 2 ząbki czosnku.

Wstaw blachę do piekarnika na górny poziom i nastaw piekarnik na opcję grill. Piecz do momentu, aż papryka zrobi się czarna.

Ciepłą paprykę wsadź do woreczka, zakręć go. po ok. 3 minutach wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę – zejdzie bez problemu.

Zmiksuj blenderem paprykę, suszone pomidory, wyciśnięty ze skórki czosnek, świeże liście bazylii i oliwę. Dopraw solą i pieprzem.

Pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów jest pyszna do kanapek, crostini, a także do makaronu, jak i mięsa.

Pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów

Pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów

 


ŚniadaniaPrzepisyPrzepisy wegańskiePrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Pingback: Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci czyli 10 kg w 3 mies - Cz 4 - Część 5 - Strona 43