Czy  fuzję bitej śmietany z jagodami trzeba w ogóle  polecać?To  przecież klasyka  deserowego menu. Niby oczywista, ale właśnie to, co najprostsze smakuje doskonale:) Ja  przekornie  postanowiłam jeszcze nieco zakłócić tę harmonię i do zgranej pary dołączyłam kruche ciasto.  I tak oto spowodowałam, że przepełnionemu owocowo-kremowemu duetowi w postaci tartaletek trudno się oprzeć:)

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • jajko
  • pół szklanki cukru

nadzienie:

  • 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • 1,5 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

ewentualnie:

  • bezy do dekoracji
  • mięta i maliny do dekoracji

Masło i mąkę połączyć, a gdy powstaną grudki dodać jajko i cukier. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować, wyłożyć nim formeki do tartaletek ( można też zrobić w formie do dużej tarty) Piec przez około 20 minut w 170 stopniach. ( co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy ciasto już się nie zarumieniło za bardzo- wtedy wyjąć) Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem, jagody umyć. Na każdą z tartaletek wyłożyć łyżkę śmietany, na nią owoce. Obsypać pokruszonymi bezami. Udekorować miętą i malinami.

 

 


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze