Tarta grzechu warta – to motto tego sezonu w mojej kuchni. RobiÄ™ jÄ… wyjÄ…tkowo czÄ™sto, w ugniataniu ciasta jestem mistrzyniÄ…:) Gdy siÄ™ chÅ‚odzi, pracujÄ™ nad nadzieniem. LubiÄ™ proste zestawy. Z tego co pod rÄ™kÄ…. Tym razem byÅ‚y Å›wieże liÅ›cie szpinaku, które doceniam zdecydowanie bardziej, niż zamrożonÄ… papkÄ™ zapakowanÄ… w foliowe torebki i umieszczanÄ… w sklepowych zamrażalnikach. Å»eby zimÄ… uniknąć takich spotkaÅ„, latem zamrażam kilka porcji opÅ‚ukanych liÅ›ci. O  tym obowiÄ…zku niestety przypominam sobie zawsze dopiero wtedy, gdy danie ze szpinakiem robiÄ™:) Regularnie  wiÄ™c przygotowanÄ… porcjÄ™ pozbawiam kilku gram i przeznaczam na zimowe zapasy. Ten ubytek trzeba jakoÅ› zakleić. W tej wersji idealnie sprawdziÅ‚y siÄ™ osuszone toskaÅ„skim sÅ‚oÅ„cem pomidory.

 

Składniki:

na ciasto:

  • 250g mÄ…ki
    • 120 g masÅ‚a
  • okoÅ‚o pół szklanki wody
  • sól, pieprz

farsz:

  • 3 garÅ›cie liÅ›ci szpinaku
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 2 Å‚yżki Å›wieżego koperku
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • kula mozzarelii
  • sól, pieprz
  • Å‚yżka oliwy

Mąkę przesiać, dodać sól i pieprz, połączyć z masłem. Dodawać powoli wody i szybko zagnieśc ciasto, bo ciasto na tartę, jeśli ma być kruche, nie może być długo wyrabiane. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce.

W tym czasie przygotowac farsz:

Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek,a chwilę później pomidory pokrojone w paski. Wymieszać, dodać liście szpinaku i posiekany koperek. Dusić kilka minut. Gdy szpinak zmniejszy objętość, farsz zdjąć z ognia. Wystudzić.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki lub jedną większą formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi albo fasolą. Piec kwadrans w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz. Na wierzch pokroić plastry sera. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut. Po chwilowym przestudzeniu tartaletki łatwo wychodzą z foremek.


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Klaudia says:

    Farsz bardzo dobry, natomiast ciasto kompletny nie wypał, mimo że piekłam końcowo nawet dłużej niż w przepisie to dalej było mokre i niedobre.