Wytrawne muffiny to propozycja przekąski na drugie śniadanie, podróż czy na piknik. Osobiście wolę wersje na słodko, te są jednak zdecydowanie bardziej pożywne, wartościowe i mogą zastąpić śniadanie. Dzięki świeżym ziołom są bardzo aromatyczne, zaś dzięki cukinii długo pozostają wilgotne.
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pieprz
- garść świeżych posiekanych ziół (bazylia, tymianek, estragon)
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 średnia cukinia
- pół szklanki startego oscypka lub parmezanu
- 2 łyżki pokrojonej w paseczki szynki parmeńskiej
- 12 oliwek nadziewanych migdałem
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na grubej tarce (razem ze skórką). Posól, odstaw na ok. 15 minut i następnie odsącz.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, soda, zioła, pieprz) wymieszaj ze sobą. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jogurt, olej, jajko). Do suchych składników wlej mokre, dodaj startą cukinię, ser, szynkę i wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Grudki mogą jak najbardziej pozostać :)
Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub wysmaruj olejem. Napełnij foremki do ok. 3/4 wysokości. Na środek każdej muffiny daj oliwkę.
Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Muffiny z cukinią są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz inne przepisy z cukinią
2 komentarze
karmel-itka says:
prawdą jest, że nie jadłam jeszcze nigdy wytrawnych muffinów.
Maggie says:
Wciaz jakos bardziej lubie slodkie, ale chetnie sprobowalabym twoich!