Wytrawne muffiny z cukinią, oscypkiem i oliwkami

Wytrawne muffiny to propozycja przekąski na drugie śniadanie, podróż czy na piknik. Osobiście wolę wersje na słodko, te są jednak zdecydowanie bardziej pożywne, wartościowe i mogą zastąpić śniadanie. Dzięki świeżym ziołom są bardzo aromatyczne, zaś dzięki cukinii długo pozostają wilgotne.

Wytrawne muffiny z cukinią, oscypkiem i oliwkami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pieprz
  • garść świeżych posiekanych ziół (bazylia, tymianek, estragon)
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 średnia cukinia
  • pół szklanki startego oscypka lub parmezanu
  • 2 łyżki pokrojonej w paseczki szynki parmeńskiej
  • 12 oliwek nadziewanych migdałem

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na grubej tarce (razem ze skórką). Posól, odstaw na ok. 15 minut i następnie odsącz.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, soda, zioła, pieprz) wymieszaj ze sobą. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jogurt, olej, jajko). Do suchych składników wlej mokre, dodaj startą cukinię, ser, szynkę i wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Grudki mogą jak najbardziej pozostać :)

Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub wysmaruj olejem. Napełnij foremki do ok. 3/4 wysokości. Na środek każdej muffiny daj oliwkę.

Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.

Muffiny z cukinią są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz inne przepisy z cukinią

Wytrawne muffiny z cukinią, oscypkiem i oliwkami

Wytrawne muffiny z cukinią, oscypkiem i oliwkami

Wytrawne muffiny z cukinią, oscypkiem i oliwkami

 


MuffinkiPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze