To ciasto z dyni jest raczej z tych ciężkich, wilgotnych ciast. Wręcz z „zakalcowatych”, ale taka już jego uroda :) Latem ta konsystencja być może przeszkadzałaby mi, chłodniejszą porą absolutnie nie. Wyczuwalna jest cytrusowa nuta, przełamana kokosową polewą. To ciasto jest wręcz stworzone do filiżanki gorącej herbaty, koca i książki, czyli do zestawu na długie jesienne wieczory :)
Składniki:
Ciasto:
- 170g masła
- 1 szklanka cukru
- szklanka musu z dyni
- 3 jajka
- Sok z połowy pomarańczy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki cukru
Rozpuść w rondelku masło. Przelej do dużej miski, dodaj cukier i mus z dyni. Gdy masa przestygnie i będzie letnia, dodaj mus z dyni i żółtka. Zamieszaj łyżką.
Mąkę przesiej do drugiej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno.
Do masy dyniowej wysyp partiami mąkę i wymieszaj. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj masłem. Masę daj do tortownicy i piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto z dyni pozostaw do ostygnięcia na drucianej kratce.
Otwórz puszkę mleka i zbierz tylko gęstą warstwę, pozostałą wodę możesz wylać lub wykorzystać np. do zrobienia drinka. Gęstą śmietankę zmiksuj z sokiem z cytryny i cukrem na gładko.
Wierzch ciasta z dyni posmaruj polewą i wstaw na kilka godzin lub na noc do lodówki. W ten sposób z wierzchu powstanie lukier kokosowy.
8 komentarzy
whiness says:
O kurczę, wygląda niebiańsko. Wyobrażam sobie ten smak dyni i kokosa… I ślinka mi cieknie.
Ola says:
a ja kocham takie gliniaste ciasta i ich intensywny smak ;)
Maggie says:
Ta polewa szalenie mnie zaintrygowala!
Magda says:
kokosowa polewa *.* pychaa!
Ewa says:
Przepiękne kuszące zdjęcie! Od razu mam ochotę wypróbowac przepis:)
Agata says:
Pomysł na polewę podsunął mi dawno temu do ciasta marchewkowego kolega z pracy. Kokos doskonale współgra mi z dynią, ale polewa nadaje się zdecydowanie do wielu ciast, również na tort, bowiem tworzy lukier :)
gin says:
Taki zestaw (znaczy się książka, koc i herbata) towarzyszą mi już od kilku wieczorów (niestety!); do szczęścia brakuje mi tylko kawałka takiego ciasta :)
Wero says:
Hej! Czy ta polewa zastyga tak żeby można użyć ją np. do udekorowania pierniczków zamiast lukru?