To już ta pora. CzekaÅ‚am niecierpliwie, bo jest coÅ›, co w jesiennych chÅ‚odnych, ponurych i zbyt szybko nadchodzÄ…cych wieczorach, lubiÄ™. Filiżanka gorÄ…cej czekolady. Koniecznie gorzkiej, prawdziwej, z dominujÄ…cÄ… nutą cierpkiego kakao.Otulona aksamitem rozgrzewajÄ…cego napoju jestem w stanie przetrwać nawet najzimniejsze dni. Czekolada ma jeszcze jednÄ… istotnÄ… moc – natychmiast poprawia nastrój:)

 

Składniki:

  • 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartoÅ›ciÄ… kako od 70% )
  • pół szklanki Å›mietany 30%
  • pół szklanki mleka

do dekoracji – pół szklanki Å›mietany 30 lub 36 %

Do garnka wlać mleko i śmietankę. Zagotować. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Pozostałą śmietanę ubić. Napój przelać do filiżanek,na wierzch wyłożyć kleks bitej śmietany.

 

 


NapojePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected