To już ta pora. CzekaÅ‚am niecierpliwie, bo jest coÅ›, co w jesiennych chÅ‚odnych, ponurych i zbyt szybko nadchodzÄ…cych wieczorach, lubiÄ™. Filiżanka gorÄ…cej czekolady. Koniecznie gorzkiej, prawdziwej, z dominujÄ…cÄ… nutÄ…Â cierpkiego kakao.Otulona aksamitem rozgrzewajÄ…cego napoju jestem w stanie przetrwać nawet najzimniejsze dni. Czekolada ma jeszcze jednÄ… istotnÄ… moc – natychmiast poprawia nastrój:)
Składniki:
- 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartością kako od 70% )
- pół szklanki śmietany 30%
- pół szklanki mleka
do dekoracji – pół szklanki Å›mietany 30 lub 36 %
Do garnka wlać mleko i śmietankę. Zagotować. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Pozostałą śmietanę ubić. Napój przelać do filiżanek,na wierzch wyłożyć kleks bitej śmietany.
3 komentarze
Tygrysica says:
Uwielbiam takÄ… czekoladÄ™.
Klaudia says:
rozkosznie
Aurora says:
Cudowna! Prawdziwa! :D