Pojawiła się w  moim śniadaniowym menu całkiem niedawno, choć sama nie rozumiem, dlaczego tak późno:) Płatki owsiane mają sporo błonnika, świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Uwierzcie, że owsianka to idealny pomysł  na rozpoczęcie dnia,  pozostawia  żołądek w długim poczuciu sytości.  Wersji przygotowania jest wiele. Ja swoją najpierw robiłam na mleku, ale szybko zastąpiłam je wodą. Jest zdrowiej!Rolę główną  w mojej owsiance grają dodatki. Garść bakalii i koniecznie owoce. Jesienią maliny czy truskawki można zastąpić jabłkiem. Kostka gorzkiej czekolady też jest wskazana.

Składniki:

proponuję przygotować gotowy zestaw i przechowywać go w słoiku albo metalowej puszce

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka otrębów
  • pół szklanki  migdałów
  • pół szklanki orzechów  włoskich
  • pół szklanki rodzynek

przed podaniem

  • łyżeczka miodu
  • łyżka owoców – truskawek, malin, startego jabłka, śliwek
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody

Wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wsypać 4 łyżki mieszanki, dodać miód, zalać gorącą wodą. Przykryć i zostawić na 10 minut. Owoce pokroić. Dodać do owsianki. Udekorować listkiem mięty.

Do owsianki można dodać łyżkę kako, startą kostkę czekolady albo suszone owoce. Jeśli wolicie mleko – zalejcie ją nim, zamiast wodą.

 

 


PrzepisyPrzystawkiŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze