Pojawiła się w moim śniadaniowym menu całkiem niedawno, choć sama nie rozumiem, dlaczego tak późno:) Płatki owsiane mają sporo błonnika, świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Uwierzcie, że owsianka to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia, pozostawia żołądek w długim poczuciu sytości. Wersji przygotowania jest wiele. Ja swoją najpierw robiłam na mleku, ale szybko zastąpiłam je wodą. Jest zdrowiej!Rolę główną w mojej owsiance grają dodatki. Garść bakalii i koniecznie owoce. Jesienią maliny czy truskawki można zastąpić jabłkiem. Kostka gorzkiej czekolady też jest wskazana.
Składniki:
proponuję przygotować gotowy zestaw i przechowywać go w słoiku albo metalowej puszce
- 2 szklanki płatków owsianych
- szklanka otrębów
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
przed podaniem
- łyżeczka miodu
- łyżka owoców – truskawek, malin, startego jabłka, śliwek
- szklanka gorącej, przegotowanej wody
Wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wsypać 4 łyżki mieszanki, dodać miód, zalać gorącą wodą. Przykryć i zostawić na 10 minut. Owoce pokroić. Dodać do owsianki. Udekorować listkiem mięty.
Do owsianki można dodać łyżkę kako, startą kostkę czekolady albo suszone owoce. Jeśli wolicie mleko – zalejcie ją nim, zamiast wodą.
2 komentarze
whiness says:
Zdrowe i smakowite śniadanie. :) Uwielbiam tak zaczynać dzień.
Wiol says:
Przez ostatnie dwa tygodnie dzień zaczynam owisianką – z musem jabłkowym i cynamonem. To dla mnie odkrycie roku :D