Pojawiła się w moim śniadaniowym menu całkiem niedawno, choć sama nie rozumiem, dlaczego tak późno:) Płatki owsiane mają sporo błonnika, świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Uwierzcie, że owsianka to idealny pomysł  na rozpoczęcie dnia, pozostawia żołądek w długim poczuciu sytości. Wersji przygotowania jest wiele. Ja swoją najpierw robiłam na mleku, ale szybko zastąpiłam je wodą. Jest zdrowiej!Rolę główną w mojej owsiance grają dodatki. Garść bakalii i koniecznie owoce. Jesienią maliny czy truskawki można zastąpić jabłkiem. Kostka gorzkiej czekolady też jest wskazana.

Składniki:

proponuję przygotować gotowy zestaw i przechowywać go w słoiku albo metalowej puszce

  • 2 szklanki pÅ‚atków owsianych
  • szklanka otrÄ™bów
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów wÅ‚oskich
  • pół szklanki rodzynek

przed podaniem

  • Å‚yżeczka miodu
  • Å‚yżka owoców – truskawek, malin, startego jabÅ‚ka, Å›liwek
  • szklanka gorÄ…cej, przegotowanej wody

Wszystkie składniki wymieszać. Do miseczki wsypać 4 łyżki mieszanki, dodać miód, zalać gorącą wodą. Przykryć i zostawić na 10 minut. Owoce pokroić. Dodać do owsianki. Udekorować listkiem mięty.

Do owsianki można dodać Å‚yżkÄ™ kako, startÄ… kostkÄ™ czekolady albo suszone owoce. JeÅ›li wolicie mleko – zalejcie jÄ… nim, zamiast wodÄ….

 

 


ÅšniadaniaPrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze