Sama byłam ciekawa tego duetu. Powstał, bo nie mogłam się oprzeć zarówno dyni, jak i szałwii. Pęczek tej ostatniej leżał niepozornie na moim ulubionym targowym stoisku. Zaglądam tam za każdym razem z tą samą obietnicą, że nie dam się uwieść zapachom. A potem stoję w kolejce i układam menu. Szałwia poszatkowana i delikatnie otulona masłem miała być do makaronu. Skończyła w zupie. I bardzo dobrze, bo słodkiej dyni nadała charakteru.

Składniki:

  • pół niedużej dyni
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki świeżej szałwi
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki sera pleśniowego
  • litr wody
  • sól, pieprz – najlepiej czerwony

Dynię obrać, oczyścić z pestek. Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie. Gdy się zarumienią, dodać pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Potem zalać wodą, dodać papryczkę  i połowę szałwii, gotować kwadrans. Doprawić solą i pieprzem. Wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Gotować 10 minut. Zupę podawać posypaną szałwią i serem pleśniowym.

Zobacz inne przepisy z dyni

Do zupy można też podać grzanki z serem pleśniowym.

 


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected