
Mój absolutny faworyt wÅ›ród jesiennych wypieków. Już wiem, że pojawi siÄ™ na bożonarodzeniowym stole. Zachwyca smakiem kontrastów – solonych orzechów i sÅ‚odkiego kajmaku. Jest puszysty i delikatnie sÅ‚odki. Lekko zarumienione pÅ‚atki migdałów stawiajÄ… kropkÄ™ nad i:) Ten sernik poznaÅ‚am u sÄ…siadki. MusiaÅ‚am siÄ™ bardzo powstrzymywać, by w nieskoÅ„czoność nie prosić o kolejne porcje. OdkÄ…d sÄ…siadka podzieliÅ‚a siÄ™ przepisem, do sernika mam dostÄ™p nieograniczony:)
Składniki:
na tortownicÄ™ 26 cm
-  800 g białego sera 3 razy zmielonego ( najlepszy w wiaderku)
- puszka masy kajmakowej – ja wykorzystaÅ‚am o smaku krówkowym
- 2 duże  łyżki mąki
- 3Â jajka
- łyżka masła
- łyżka cukru waniliowego
spód
- 200 g ciastek owsianych
- 80 g masła
- szklanka orzerzków solonych
polewa:
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- masa kajmakowa ( pozostała z ciasta)
- pół szklanki płatków migdałowych
WYKONANIE:
Spód:
Orzeszki rozdrobnić, ale nie na puch, ciastka pokruszyć lub zmielić dość drobno. Masło roztopić, przestudzić i wymieszać z orzeszkami i ciastkami. Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć na niego masę. Piec przez 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć, ostudzić.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, dodać połowę puszki masy kajmakowej i ucierać dalej. Gdy powstanie gładka masa, po kolei wbijać jajka i mieszać do połączenia. Później dodawać powoli po łyżce sera. Dobrze wymieszaną masę zagęścić mąką. Masę wylać na upieczony i przestudzony spód. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa
Pozostałą masę kajmakową podgrzać z 2 łyżkami mleka i masłem. Płatki uprażyć na suchej patelni. Polewą udekorwać ostudzony sernik. Obsypać płatkami.
Sernik najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Tak, jak pisałam, przepis dostałam od koleżanki, a Ona od cioci. Jednak już po upieczeniu wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło sernik kajmakowy i  na bardzo podobny (różniący się jedynie detalami) autorstwa Liski natknęłam się na blogu White Plate. Najprawdopodobniej to stamtąd jest inspiracja, która wędruje wśród ludzi:) Tymbardziej sernik polecam:)
7 komentarzy
magda says:
dodatek orzeszków na pewno sprawia, że smak jest wyjątkowy :)
Crispy Biscuits says:
Mój ulubiony sernik :) Przepis znalazłam na niego oczywiście u najlepszej White Plate :)
agnieszka says:
ProszÄ™ doprecyzować temat sera: trzy razy zmielić .. najlepszy w wiaderku … Ser w wiaderku jest zawsze zmielony, wiec można zamiast mielenia twarogu kupic gotowca? JeÅ›li tak to jaki? Ostatnio robilam sernik z Presidenta, myÅ›li Pani że bÄ™dzie ok? I jeszcze pytanie o masÄ™ kajmakowÄ…: puszka jakiej pojemnoÅ›ci? 400 ml? Bo takie widziaÅ‚am ostatnio w sklepach? Przepis „brzmi” tak smacznie, że chiaÅ‚abym wypróbować ;-) Pozdrawiam.
Agnieszka. says:
NieÅ›miaÅ‚o prosze o pdpowiedź na zadane pytanie …w sprawie sera i masy kajmakowej ;-)
Sylwia says:
Zmielony ser w wiaderku jest idealny. Ja używałam już różnych, nawet waniliowego z Biedronki, Presidenta też,więc nadaje się oczywiście.One najczęściej sprzedawane są w wiaderkach kilogramowych, używamy 800g. Masa kajmakowa o pojemności 400ml jest ok, ale jak Pani nie lubi zbyt słodko,nie trzeba używać całej puszki.Kajmak nie ma znaczącego wpływu na konsystetncję, tylko na smak. Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
joaÅ› says:
sernik chÅ‚odzi siÄ™ w lodówce, a ja mam pytanie do polewy – po podgrzaniu zrobiÅ‚a mi siÄ™ paskudnie wyglÄ…dajÄ…ca masa, z pÅ‚ywajÄ…cym oddzielnie roztopionym tÅ‚uszczem… czy jest jakiÅ› magiczny trik przy tej polewie?
Sylwia says:
To dziwne z polewą. Może podgrzewana była na zbyt dużym ogniu, zbyt szybko i niedokładnie wymieszana, więc składniki nie zdążyły się połączyć? Powinna być dość zwarta i ładnie się rozprowadzać po cieście.