Tagliatelle z pieczoną dynią

To kolejny przepis z dynią w roli głównej. Uwielbiam makaron, uwielbiam dynię, uwielbiam zatem makaron z pieczoną dynią :)

Złoty lazur pasuje kolorystycznie i jest świetnym kontrastem do słodkiego smaku dyni.

Tagliatelle z pieczoną dynią

Składniki (na 2 porcje):

  • 7 gniazd makaronu tagliatelle
  • pół dyni hokkaido (ok. 600g)
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera „złoty lazur”
  • 150 ml śmietanki 18 lub 30% (słodkiej, z kartonika)
  • 1 łyżka posiekanej szałwii

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Dynię obierz, usuń gniazdo nasienno i pokrój miąższ w kostkę.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp pokrojoną dynię, skrop ją oliwą i wstaw blachę na górny poziom w piekarniku.

Piecz (najlepiej na opcji grill) aż dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się, w międzyczasie czasem przemieszaj.

Ugotuj makaron, przed odcedzeniem go odlej 1/3 szklanki wody z gotowania.

W rondlu rozpuść masło, dodaj pokruszony ser (trochę zostaw do dekoracji), wlej śmietankę. Stale mieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, wymieszaj sos i dodaj do niego ugotowane tagliatelle oraz pieczoną dynię. Popieprz do smaku.

Makaron nakładaj na talerze posypując każdą porcję lazurem oraz posiekaną szałwią.

Zobacz inne przepisy z dyni

Tagliatelle z pieczoną dynią

Tagliatelle z pieczoną dynią

Tagliatelle z pieczoną dynią


Dania główneMakarony
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze