To kolejny przepis z dynią w roli głównej. Uwielbiam makaron, uwielbiam dynię, uwielbiam zatem makaron z pieczoną dynią :)
Złoty lazur pasuje kolorystycznie i jest świetnym kontrastem do słodkiego smaku dyni.
Składniki (na 2 porcje):
- 7 gniazd makaronu tagliatelle
- pół dyni hokkaido (ok. 600g)
- 1 łyżka masła
- 100 g sera „złoty lazur”
- 150 ml śmietanki 18 lub 30% (słodkiej, z kartonika)
- 1 łyżka posiekanej szałwii
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Dynię obierz, usuń gniazdo nasienno i pokrój miąższ w kostkę.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp pokrojoną dynię, skrop ją oliwą i wstaw blachę na górny poziom w piekarniku.
Piecz (najlepiej na opcji grill) aż dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się, w międzyczasie czasem przemieszaj.
Ugotuj makaron, przed odcedzeniem go odlej 1/3 szklanki wody z gotowania.
W rondlu rozpuść masło, dodaj pokruszony ser (trochę zostaw do dekoracji), wlej śmietankę. Stale mieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, wymieszaj sos i dodaj do niego ugotowane tagliatelle oraz pieczoną dynię. Popieprz do smaku.
Makaron nakładaj na talerze posypując każdą porcję lazurem oraz posiekaną szałwią.
4 komentarze
Capacitier says:
Wygląda pysznie!
siankoo says:
musi bosko smakować:)
Basia says:
Do takiego obiadu nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
Zapisuję do zrobienia, bo makaron wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
may_bi says:
A ja już wypróbowałam! :-) Dynia i lazur komponują się pysznie!