Czekoladki z marcepanem i czereśnią

Czekoladki z marcepanem nie wymagają dużo pracy. Jest to słodycz, która kojarzy mi się z zimową porą, bowiem ukryte owoce z nalewki mają rozgrzewającą moc :) I czekolada, na którą zawsze jest odpowiednia pora. Prawda? :)

Czekoladki z marcepanem i czereśnią

 

Składniki (na 20 sztuk):

  • 20 czereśni z nalewki (mogą być wiśnie z syropu. nalewki lub np. migdały)
  • 15 dag masy marcepanowej
  • 10 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie obtocz w masie marcepanowej i turlaj kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  2. Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie postaw naczynie na garnku z gotującą się woda tak, aby dno miski nie dotykało wody. Zmniejsz płomień i mieszaj czekoladę aż do rozpuszczenia.
  3. Marcepanowe kulki nabij na wykałaczkę i zanurzaj w roztopionej czekoladzie.
  4. Czekoladki z marcepanem nakłuj wykałaczką np. w ziemniaka (przekrojonego wzdłuż na pół) i pozostaw do zastygnięcia czekolady.
  5. jak czekolada zastygnie, ściągnij czekoladki z marcepanem z wykałaczek.

Czekoladki z marcepanem

Czekoladki z marcepanem

 


Desery
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze