Uwielbiam sklepy z akcesoriami kuchennymi, podobnie jak książki. Dlatego wizytę w tk maxxie ograniczam tylko do działu domowego :) I do książek, które można spotkać przy kasach (ostatnio coraz mniejszy wybór niestety). Właśnie tam kupiłam ponad rok temu „The Cake Stall” The Australian Women’s Weekly. Książka warta uwagi (może kiedyś napiszę o niej szerzej), pięknie wydana z dużą porcją inspiracji. Stąd właśnie zaczerpnęłam przepis na te mini chlebki jabłkowe (moja forma na 6 mini keksówek była do tej pory używana bardzo rzadko), czyli oryginalne „Apple cinnamon tea loaves”. Ze szklanką ciepłego mleka idealnie nadają się na leniwe śniadanie :)
Składniki (na 6 mini keksówek):
- 90g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 200g przesianej mąki
- pół szklanki mleka
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
na cynamonową polewę:
- 10g masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Utrzyj masło z cukrem, ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodaj jako, mąkę oraz mleko.
- Mini keksówki nasmaruj masłem, jabłka obierz i pokrój w plasterki.
- Napełnij keksówki masą, dodaj plasterki jabłek.
- Zagotuj razem masło, cukier i cynamon
- połowę polej na jabłka
- Piecz mini jabłeczniki przez ok. 20 minut, aż lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe polej resztą polewy
6 komentarzy
kocie-smaki says:
urocze te mini chlebki :)
Inspirowane smakiem says:
Pycha. Wyglądają super. :)
magda says:
te chlebki są obłędne! chyba przygotuję takie na śniadanie w najbliższym czasie :)
aga says:
w 4. wypełnij keksówki masłem czy masą?
Agata says:
Oczywiście masą :) Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę – już poprawiłam :)
Brenia says:
Mmm, ale musiały mieć apetyczny zapach.. :)