Mini jabłeczniki z polewą cynamonową

Uwielbiam sklepy z akcesoriami kuchennymi, podobnie jak książki. Dlatego wizytÄ™ w tk maxxie ograniczam tylko do dziaÅ‚u domowego :) I do książek, które można spotkać przy kasach (ostatnio coraz mniejszy wybór niestety). WÅ‚aÅ›nie tam kupiÅ‚am ponad rok temu „The Cake Stall” The Australian Women’s Weekly. Książka warta uwagi (może kiedyÅ› napiszÄ™ o niej szerzej), piÄ™knie wydana z dużą porcjÄ… inspiracji. StÄ…d wÅ‚aÅ›nie zaczerpnęłam przepis na te mini chlebki  jabÅ‚kowe (moja forma na 6 mini keksówek byÅ‚a do tej pory używana bardzo rzadko), czyli oryginalne „Apple cinnamon tea loaves”. Ze szklankÄ… ciepÅ‚ego mleka idealnie nadajÄ… siÄ™ na leniwe Å›niadanie :)

Mini jabłeczniki z polewą cynamonową

Składniki (na 6 mini keksówek):

  • 90g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 200g przesianej mÄ…ki
  • pół szklanki mleka
  • 1 duże jabÅ‚ko lub 2 mniejsze

na cynamonowÄ… polewÄ™:

  • 10g masÅ‚a
  • 1 Å‚yżka cukru
  • 1/2 Å‚yżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj masło z cukrem, ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodaj jako, mąkę oraz mleko.
  3. Mini keksówki nasmaruj masłem, jabłka obierz i pokrój w plasterki.
  4. Napełnij keksówki masą, dodaj plasterki jabłek.
  5. Zagotuj razem masło, cukier i cynamon
  6. połowę polej na jabłka
  7. Piecz mini jabłeczniki przez ok. 20 minut, aż lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe polej resztą polewy

Mini jabłeczniki z polewą cynamonową

Mini jabłeczniki z polewą cynamonową


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy