Mini jabłeczniki z polewą cynamonową

Uwielbiam sklepy z akcesoriami kuchennymi, podobnie jak książki. Dlatego wizytę w tk maxxie ograniczam tylko do działu domowego :) I do książek, które można spotkać przy kasach (ostatnio coraz mniejszy wybór niestety). Właśnie tam kupiłam ponad rok temu „The Cake Stall” The Australian Women’s Weekly. Książka warta uwagi (może kiedyś napiszę o niej szerzej), pięknie wydana z dużą porcją inspiracji. Stąd właśnie zaczerpnęłam przepis na te mini chlebki   jabłkowe (moja forma na 6 mini keksówek była do tej pory używana bardzo rzadko), czyli oryginalne „Apple cinnamon tea loaves”. Ze szklanką ciepłego mleka idealnie nadają się na leniwe śniadanie :)

Mini jabłeczniki z polewą cynamonową

Składniki (na 6 mini keksówek):

  • 90g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 200g przesianej mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze

na cynamonową polewę:

  • 10g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj masło z cukrem, ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodaj jako, mąkę oraz mleko.
  3. Mini keksówki nasmaruj masłem, jabłka obierz i pokrój w plasterki.
  4. Napełnij keksówki masą, dodaj plasterki jabłek.
  5. Zagotuj razem masło, cukier i cynamon
  6. połowę polej na jabłka
  7. Piecz mini jabłeczniki przez ok. 20 minut, aż lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe polej resztą polewy

Mini jabłeczniki z polewą cynamonową

Mini jabłeczniki z polewą cynamonową


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy