W meksykańskim mieście Oaxaca jest urocza restauracja Como agua para chocolate. Nazwa zaczerpnięta z powieści Przepiórki w płatkach róży, w dosłownym tłumaczeniu oznacza zwrot, „jak woda na czekoladę”.   Wnętrza kryją ciąg dalszy, bo mottem restauracji jest zdanie El ingrediente mas importante es el amornajważniejszym składnikiem jest miłość. Pomyślałam, że to idealne hasło dla walentynkowych wypieków. Największe znaczenie ma serce, jakie w nie wkładamy. I czekolada oczywiście:)

Ten walentynkowy torcik jest mocno czekoladowy. Obficie nasączony malinową nalewką upieczony w foremce w kształcie serca może być prezentem albo deserem towarzyszącym romantycznej kolacji. Można go  zrobić też tak po prostu, bez okazji, dla siebie. Po degustacji świat wokół stanie się lepszy:)Czekolada ma w sobie nieco kofeiny i może uzależnić. Dla mnie to najbardziej zmysłowa słodycz.

walentynkowy torcik czekoladowy

Spożycie czekolady wzrasta w lutym. To teoria poparta naukowymi badaniami:) Walentynkowy torcik ozdobiony jest barwionym cukrem. To moje ostatnie odkrycie. Wystarczy  szczypta barwnika, kropla wody  i zwykły cukier. Razem wymieszane tworzą taką posypkę. Tą samą techniką próbowałam dodać koloru wiórkom kokosowym. Niestety stawiały opór:(

walentynkowy czekoladowy torcik

Jeśli  chcecie  oprószyć  walentykowy torcik  kolorowym cukrem, do kremu wykorzystajcie gorzką czekoladę.  Cukier idealnie zrównoważy jej gorycz. Połączenie z mleczną  polecam tylko cukroholikom:)

Ja piekłam torciki w foremkach serduszkach,ale z proponowanej przeze mnie porcji, możecie upiec  4 większe babeczki, przekroić je na pół i nasączyć kremem oraz udekorować w ten sam sposób. Serduszka zrobiłam z lukru plastycznego.

Składniki:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50  g masła
  • 40 g brązowego cukru
  • duże jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kako
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek śmietany 36%

krem:

  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki nalewki malinowej
  • 3  łyżki konfitury malinowej

Masło utrzeć na puszystą masę, wsypać cukier i ucierać nadal. Dodac jajko, wyrobić na gładką masę. Mąkę, kako i proszek przesiać i wsypac do miski z masłem. Delikatnie wymieszać i połączyć z mlekiem i śmietanką. Ciasto wylać do foremek wysmarowanych masłem. Piec 22 minuty w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i dopiero na zimne przekładać kremem.

Krem:

śmietanke podgrzać, doprowadzić do wrzenia, gorącą zalać posiekaną czekoladę. Dodać łyżeczkę nalewki. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć podzielić ją na 2 części. Do jednej dodac konfiturę malinową, drugą przełożyć do rękawa cukierniczego.

walentynlowy torick czekoladowy

Zimne ciastka przeciąć na pół, każda z części nasączyć nalewką. Na spód jednej nałożyć mase czekoladową z malinami. Przykryć drugą i na wierzch wycisnąć pozostały krem. Udekorować według uznania. Ja ozdobiłam kolorowym cukrem i wiórkami kokosowymi.

walentynkowy torcik czekoladowy

Zmodyfikowany przeze mnie przepis na  ciasto pochodzi z książki Smakowite prezenty


CiastaDeseryPrzepisyWalentynki
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze