W meksykaÅ„skim mieÅ›cie Oaxaca jest urocza restauracja Como agua para chocolate. Nazwa zaczerpniÄ™ta z powieÅ›ci Przepiórki w pÅ‚atkach róży, w dosÅ‚ownym tÅ‚umaczeniu oznacza zwrot, „jak woda na czekoladÄ™”.  WnÄ™trza kryjÄ… ciÄ…g dalszy, bo mottem restauracji jest zdanie El ingrediente mas importante es el amornajważniejszym skÅ‚adnikiem jest miÅ‚ość. PomyÅ›laÅ‚am, że to idealne hasÅ‚o dla walentynkowych wypieków. NajwiÄ™ksze znaczenie ma serce, jakie w nie wkÅ‚adamy. I czekolada oczywiÅ›cie:)

Ten walentynkowy torcik jest mocno czekoladowy. Obficie nasączony malinową nalewką upieczony w foremce w kształcie serca może być prezentem albo deserem towarzyszącym romantycznej kolacji. Można go zrobić też tak po prostu, bez okazji, dla siebie. Po degustacji świat wokół stanie się lepszy:)Czekolada ma w sobie nieco kofeiny i może uzależnić. Dla mnie to najbardziej zmysłowa słodycz.

walentynkowy torcik czekoladowy

Spożycie czekolady wzrasta w lutym. To teoria poparta naukowymi badaniami:) Walentynkowy torcik ozdobiony jest barwionym cukrem. To moje ostatnie odkrycie. Wystarczy szczypta barwnika, kropla wody  i zwykły cukier. Razem wymieszane tworzą taką posypkę. Tą samą techniką próbowałam dodać koloru wiórkom kokosowym. Niestety stawiały opór:(

walentynkowy czekoladowy torcik

Jeśli chcecie oprószyć walentykowy torcik kolorowym cukrem, do kremu wykorzystajcie gorzką czekoladę. Cukier idealnie zrównoważy jej gorycz. Połączenie z mleczną polecam tylko cukroholikom:)

Ja piekłam torciki w foremkach serduszkach,ale z proponowanej przeze mnie porcji, możecie upiec 4 większe babeczki, przekroić je na pół i nasączyć kremem oraz udekorować w ten sam sposób. Serduszka zrobiłam z lukru plastycznego.

Składniki:

  • 70 g mÄ…ki pszennej
  • 50 g masÅ‚a
  • 40 g brÄ…zowego cukru
  • duże jajko
  • pół Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 3 Å‚yżki kako
  • 4 Å‚yżki mleka
  • 5 Å‚yżek Å›mietany 36%

krem:

  • 150 ml Å›mietany 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 4 Å‚yżki nalewki malinowej
  • 3 łyżki konfitury malinowej

Masło utrzeć na puszystą masę, wsypać cukier i ucierać nadal. Dodac jajko, wyrobić na gładką masę. Mąkę, kako i proszek przesiać i wsypac do miski z masłem. Delikatnie wymieszać i połączyć z mlekiem i śmietanką. Ciasto wylać do foremek wysmarowanych masłem. Piec 22 minuty w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i dopiero na zimne przekładać kremem.

Krem:

śmietanke podgrzać, doprowadzić do wrzenia, gorącą zalać posiekaną czekoladę. Dodać łyżeczkę nalewki. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć podzielić ją na 2 części. Do jednej dodac konfiturę malinową, drugą przełożyć do rękawa cukierniczego.

walentynlowy torick czekoladowy

Zimne ciastka przeciąć na pół, każda z części nasączyć nalewką. Na spód jednej nałożyć mase czekoladową z malinami. Przykryć drugą i na wierzch wycisnąć pozostały krem. Udekorować według uznania. Ja ozdobiłam kolorowym cukrem i wiórkami kokosowymi.

walentynkowy torcik czekoladowy

Zmodyfikowany przeze mnie przepis na ciasto pochodzi z książki Smakowite prezenty


CiastaDeseryPrzepisyWalentynki
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze