Apfelstrudel

Klasyczny apfelstrudel jest z bardzo cienkiego ciasta. Z tak cienkiego, że powinna prześwitywać przez niego położona pod nim gazeta. Zrobiłam jednak strudel z jabłkami po tyrolsku, z kruchego ciasta z domieszką proszku do pieczenia.

Najlepszy jest na ciepło, jednak dobrze smakuje również na drug dzień. Wygląda może niezbyt wykwintnie, ale taka rustykalna forma ciasta z jabłkami jak najbardziej mi odpowiada :)

Apfelstrudel

Składniki:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 200g mąki
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 4 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanką bułki tartej luk kaszy manny
  • rozbełtane jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zagnieć razem, aż powstanie elastyczna kula. Jeśli ciasto jest za kruche, dodaj jeszcze trochę mleka, jeśli za mokre, dodaj trochę mąki.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj jabłka na tarce w plastry. Wymieszaj w misce jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą (aby sok z jabłek nie wchłonął w ciasto).
  3. Ciasto rozwałkuj na płat wielkości blachy do pieczenia (tej dużej z piekarnika) i przełóż go na papier do pieczenia a następnie na blachę.
  4. Na środku umieść jabłka, zwiń ciasto do środka, sklejając je rozbełtanym jajkiem.Wierzch również nasmaruj jajkiem
  5. Apfelstrudel piecz około 40 minut.
  6. Strudel z jabłkami podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub posypany cukrem pudrem.

Rady dla alergików:

  • Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową
  • Jajko kurze można zastąpić 3 jajkami przepiórczymi lub pominąć, a ciasto skleić mlekiem/ wodą
  • Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym lub wodą
  • Masło można zastąpić margaryną

Apfelstrudel

Apfelstrudel

Apfelstrudel

Przepis inspirowany przepisem Liski


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze