Najpierw kupiłam maliny. Niewielkie pudełko  wyróżniało się na targu wśród ziemniaków i cebuli. Skusiłam się, bo potrzebowałam wiosny w kuchni.  W lodówce na swój czas czekały białka porzucone przy produkcji lemon curd. Był też cytrynowy krem. Idealnie słoneczny, do rozgrzania, którego pogoda upracie nie chciała nam dać:)Rozdrobniłam, wymieszałam, podgrzałam i wyszła tarta,  o którą walkę musiałam toczyć w swoim własnym domu:)

tarta z włoską bezą

Beza włoska przypomina mi ciepłe lody, dziecięcy deser pojawiający się w moich wspomnieniach. Jest bardzo słodka i delikatna. Tak lekko i z gracją towarzyszy cytrynowemu kremowi i malinom. Mam nadzieję, że sami się przekonacie:)

tarta z bezą włoską

Składniki:

  • 200 g ciastek owsianych – ja użyłam czekoladowych
  • 80 g masła
  • 2  białka
  • 100 g cukru
  • 40 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g sera mascaropone
  • 4 łyżki lemon curd
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka malin ( mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)

Ciastka zmiksować na proszek i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć formę do tarty, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masaropone łyżką delikatnie wymieszać z lemon curd na gładką masę. Przełożyć na zimny spód z kruchych ciastek. Obsypać pokrojoną w drobną kostkę czekoladą. Na nią wyłożyć maliny.

tarta z bezą włoską

Beza włoska:

Białka ubić z solą na sztywno. Cukier wsypać do garnuszka z wodą i gotować aż rozpuści się i zgęstnieje. Gorący, delikatnie i powoli należy wlać do białek. Całość miksować na najwyższych obrotach do czasu aż masa będzie zimna. Taką pianę wyłożyć na maliny. Ja wcześniej przełożyłam ją do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na ciasto, ale można to też zrobić łyżką. Bezę włoską trzeba opalić, albo za pomocą opalarki do crem brulee albo w piekarniku. Ciasto trzeba wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, najlepiej z funkcją grill, a jeśli nie, to grzaniem ustawionym tylko na górną grzałką. Opiekanie powinno trwać chwilę, do czasu, gdy beza zbrązowieje.

tarta z bezą włoską


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. Agata says:

    Witaj, czy w trakcie opalania bezy w piekarniku nic nie stanie się z kremem mascarpone, czy pod wpływem ciepła nie rozpłynie się na tarcie ? Mam pewne obawy co do tego ..

    • Sylwia says:

      Trzeba to zrobić dość szybko i piekarnik ustawić tylko na funkcję grill od góry, by właśnie nie dopuścić do zbytniego podgrzania kremu. Najbezpieczniej jest oczywiście użyć opalarki, bo jej temepratura nie dociera do wnętrza tarty.