
Jak tylko termometr wskazaÅ‚ powyżej 20 stopni, zapragnęłam lodów. Nie pozostaÅ‚o mi zatem nic innego, niż je zrobić, bowiem nie mogÄ™ jeść cukru, wiÄ™c wiÄ™kszość kupionych lodów odpada. Cukier zamieniÅ‚am zatem fruktozÄ…, by móc bezkarnie jeść lody. Lody czekoladowe majÄ… intensywny smak, czekoladowy a nie kakaowy. JeÅ›li macie maszynkÄ™ do lodów, z pewnoÅ›ciÄ… wyjdÄ… Wam bardziej kremowe. Taki efekt można również uzyskać miksujÄ…c je kilkakrotnie podczas zamrażania. Ja jednak chciaÅ‚am mieć „już”, wiÄ™c ominęłam ten proces.
Smak w pełni mi wynagrodził oczekiwanie na zastygnięcie lodów :)
 Składniki:
- 4 żółtka
- 80g cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 400ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 200 ml mleka
- pół szklanki posiekanych orzechów (dałam pistacje, orzechy włoskie i migdały)
Sposób przygotowania:
- Posiekaj czekoladÄ™. Osobno posiekaj grubo orzechy.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puch w metalowej lub żaroodpornej misce.
- Zagotuj mleko ze Å›mietankÄ…. PoÅ‚owÄ… zalej posiekanÄ… czekoladÄ™ – wymieszaj.
- W kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą postaw miskę tak, by jej dno nie dotykało wody) podgrzej żółtka i gdy będą ciepłe, dodaj połowę pozostawionego ciepłego mleka ze śmietanką. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Pozostaw masę do wystygnięcia. Gdy masa czekoladowa będzie zimna, wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
- Przelej masę do plastikowego pojemnika i wsadź do zamrażarki do zastygnięcia.
- Lody czekoladowe z orzechami możesz podać z bitą śmietaną.
4 komentarze
Inspirowane smakiem says:
Wyglądają pysznie. Aż sama nabrałam ochoty:)
Ela says:
UUU! Ja też chcÄ™ spróbować…
marta says:
śmietanka 30%?
Agata says:
tak, 30% (może być też 36%)