Lody czekoladowe z orzechami

Jak tylko termometr wskazał powyżej 20 stopni, zapragnęłam lodów. Nie pozostało mi zatem nic innego, niż je zrobić, bowiem nie mogę jeść cukru, więc większość kupionych lodów odpada. Cukier zamieniłam zatem fruktozą, by móc bezkarnie jeść lody. Lody czekoladowe mają intensywny smak, czekoladowy a nie kakaowy. Jeśli macie maszynkę do lodów, z pewnością wyjdą Wam bardziej kremowe. Taki efekt można również uzyskać miksując je kilkakrotnie podczas zamrażania. Ja jednak chciałam mieć „już”, więc ominęłam ten proces.

Smak w pełni mi wynagrodził oczekiwanie na zastygnięcie lodów :)

Lody czekoladowe z orzechami

 Składniki:

  • 4 żółtka
  • 80g cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 200 ml mleka
  • pół szklanki posiekanych orzechów (dałam pistacje, orzechy włoskie i migdały)

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czekoladę. Osobno posiekaj grubo orzechy.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puch w metalowej lub żaroodpornej misce.
  3. Zagotuj mleko ze śmietanką. Połową zalej posiekaną czekoladę – wymieszaj.
  4. W kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą postaw miskę tak, by jej dno nie dotykało wody) podgrzej żółtka i gdy będą ciepłe, dodaj połowę pozostawionego ciepłego mleka ze śmietanką. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Pozostaw masę do wystygnięcia. Gdy masa czekoladowa będzie zimna, wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
  5. Przelej masę do plastikowego pojemnika i wsadź do zamrażarki do zastygnięcia.
  6. Lody czekoladowe z orzechami możesz podać z bitą śmietaną.

Lody czekoladowe z orzechami

Lody czekoladowe z orzechami

 


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze