Lody czekoladowe z orzechami

Jak tylko termometr wskazaÅ‚ powyżej 20 stopni, zapragnęłam lodów. Nie pozostaÅ‚o mi zatem nic innego, niż je zrobić, bowiem nie mogÄ™ jeść cukru, wiÄ™c wiÄ™kszość kupionych lodów odpada. Cukier zamieniÅ‚am zatem fruktozÄ…, by móc bezkarnie jeść lody. Lody czekoladowe majÄ… intensywny smak, czekoladowy a nie kakaowy. JeÅ›li macie maszynkÄ™ do lodów, z pewnoÅ›ciÄ… wyjdÄ… Wam bardziej kremowe. Taki efekt można również uzyskać miksujÄ…c je kilkakrotnie podczas zamrażania. Ja jednak chciaÅ‚am mieć „już”, wiÄ™c ominęłam ten proces.

Smak w pełni mi wynagrodził oczekiwanie na zastygnięcie lodów :)

Lody czekoladowe z orzechami

 Składniki:

  • 4 żółtka
  • 80g cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400ml Å›mietany kremówki (30 lub 36%)
  • 200 ml mleka
  • pół szklanki posiekanych orzechów (daÅ‚am pistacje, orzechy wÅ‚oskie i migdaÅ‚y)

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czekoladÄ™. Osobno posiekaj grubo orzechy.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puch w metalowej lub żaroodpornej misce.
  3. Zagotuj mleko ze Å›mietankÄ…. PoÅ‚owÄ… zalej posiekanÄ… czekoladÄ™ – wymieszaj.
  4. W kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą postaw miskę tak, by jej dno nie dotykało wody) podgrzej żółtka i gdy będą ciepłe, dodaj połowę pozostawionego ciepłego mleka ze śmietanką. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Pozostaw masę do wystygnięcia. Gdy masa czekoladowa będzie zimna, wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
  5. Przelej masę do plastikowego pojemnika i wsadź do zamrażarki do zastygnięcia.
  6. Lody czekoladowe z orzechami możesz podać z bitą śmietaną.

Lody czekoladowe z orzechami

Lody czekoladowe z orzechami

 


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze