kruche ciasto z jagodami

Sensacyjne - ten nasycony przymiotnik nasz przyjaciel stosuje zawsze, gdy chce mi powiedzieć, jak bardzo smakuje mu deser. Kradnę to słowo, bo oddaje cały charakter tego ciasta.  Jagody, choć mrożone, zapowiadają lato. Rozgrzane ciepłem piekarnika,  nieśmiało zatopione w budyniowej piance stanowią wyborne nadzienie. To deser do popołudniowej niezobowiązującej herbaty na majowym pikniku. Na małe smutki i duże radości.

kruche ciasto z jagodami

Ciasto kruszy się, co trzeba mu wybaczyć. Smak ten niesforny bałagan na talerzu wynagradza. Jeśli nie macie jagód, dodajcie maliny albo truskawki. Z wiśniami też będzie rewelacyjnie. Najważniejsze, by szybko zagnieśc ciasto i mocno je schłodzić. Te małe dobrze wykonane triki gwarantują sukces. To ciasto, za którym, gdy znika, zaczyna się tęsknota. Na pierwszy rzut oka banalne, przy degustacji docenione.

kruche ciasto z jagodami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g masÅ‚a
  • 2, 5 szklanki mÄ…ki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru zwykÅ‚ego, drobnego
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 Å‚yzki oleju
  • 500 g jagód ( lub innych owoców, mogÄ… być mrożone)

MÄ…ke przesiać z proszkiem, dodać zimne pokrojone masÅ‚o, cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto .  Podzielić na dwie części – jednÄ… wiÄ™kszÄ…, drugÄ… o 1/3 mniejszÄ…. Obie zawinÄ…c w osobne folie i wÅ‚ożyć do zamrażalki. Gdy ciasto bÄ™dzie twarde, foremkÄ™ nasmarować masÅ‚em i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami tÄ™ wiÄ™kszÄ… część. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i caÅ‚kowicie przestudzić.

Gdy ciasto będzie zimne, przygotować masę: białka ubić na sztywno z solą. Dodać bardzo powoli cukier, a po nim budyń, również delikatnie, tak by całkowicie się rozpuścił. Cały czas przy tym ubijać. Na końcu wlewać po łyżeczce oleju. Ubić chwilę. Lśniącą masę wylać na zimny spód. Na niej ułożyć owoce. Na owoce zetrzeć pozostałe w zamrażalce ciasto. Piec 35 minut w 180 stopniach.

kruche ciasto z jagodami

Przed podaniem zimne ciasto – jeÅ›li dotrwa – oprószyć cukrem pudrem.

kruche ciasto z jagodami

Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    25 komentarzy

  1. Edytka says:

    Ale mi narobiłaś ochoty. Zapisuję sobię przepis do zrobienia w najbliższym czasie. Dam znać jak upiekę.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  2. Isil says:

    Właśnie robie to pyszne ciasto. Niestety zapomniałam wlać oleju do masy ;/ Mam nadzieje że nie będzie przez to mniej smaczne. Siedzi już piekarniku :)

  3. Luśka says:

    Właśnie upiekłam to ciasto jest strasznie smaczne po prostu niebo w gębie.Zachęcam do pieczenia.
    Pozdrawiam.

      • Olaaa says:

        Dziękuję. Przepis wyglada smakowicie. Zrobię to ciasto. Mam mrożone borówki i właśnie szukałam fajnego przepisu.
        I nie przejmuj się głupimi wpisami na temat pisowni. To wcale nie ma takiego znaczenia. Ważne, że chcesz się podzielić czymś fajnym z innymi. Pozdrawiam.

  4. aneczka80 says:

    Tak jak myślałam, jest obłędne!!! :) Rodzinka zachwycona, do tego pięknie się prezentuje na talerzu.Szybkie, łatwe i niedrogie, ideał. Za kilka dni spróbuję z wiśniami.Dziękuję za przepis :)

  5. diurox says:

    Prosze wybaczyc , ale osoba ktora zamiescila ten przepis nie zna podstawowych zasad pisowni. Nie jestem w stanie zrozumiec co to znaczy np. dwie i pol szklanki maki. nie wszyscy maja w kuchni tradycyjne polskie szklanki. „Foremke nasmarowac i zetrzec na tarce”- to najglupsza rzecz jaka kidykolwiek slyszalem.

    • Olaaa says:

      Nie wybaczam. Chyba, że przeprosisz Agatę. Czytasz przepis, czy sprawdzasz ortografię? Dziewczyna dzieli się fajnym przepisem, a Ty ją gasisz. Weź i puknij się w ten przemądrzały łepek. Ja idę piec to ciasto. Przepis mnie zainspirował. Na pewno będzie pyszne.

  6. kicia says:

    Super jest ten przepis! Wszyscy moi goście byli pod wrażeniem tego ciasta (i idealne pasuje do lodów waniliowych). Ps. ja do ciasta dałam pół na pół masła ekstra i smalcu, wyszło bardziej kruche i delikatniejsze ;)

  7. PrzÄ…dka says:

    Trzy sprawy.
    Pierwsza: solidna porcja zachÄ™ty do przyrzÄ…dzenia tego przysmaku – wyglÄ…da obÅ‚Ä™dnie, a smakować musi przeobÅ‚Ä™dnie, albo jeszcze bardziej.
    Druga: solidna porcja Å›miechu nad uwagami odnoÅ›nie „podstawowych zasad pisowni” :)))) Po prostu humor z zeszytów szkolnych. :))))))
    Trzecia: wyrazy podziwu za wiÄ™kszość propozycji na tym blogu. PiÄ™kne zdjÄ™cia, przepisy, które kuszÄ… prostotÄ… wykonania i zapowiedziÄ… rozkoszy dla podniebienia… PrzeglÄ…dam i przeglÄ…dam, i rozmarzam siÄ™….
    Serdecznie pozdrawiam!

  8. EweLanka says:

    Jestem poczÄ…tkujacÄ… „piekarkÄ…”, dlatego uwielbiam czytac kulinarne blogi. To ciasto jest wspaniaÅ‚e i przepyszne. Mam tylko pytanie: po dolaniu oleju do masy z biaÅ‚ek i budyniu, masa ze sztywnej staje siÄ™ rzadka i przez to owoce (uzywam mrozonych) siÄ™ w niÄ… wtapiajÄ…. Nie jest to wielki problem, ale bardziej podoma mi sie Twoje ciasto, gdzie kazdy produkt ma swojÄ… warstwÄ™. Masz dla mnie jakÄ…Å› radÄ™?
    Dziękuję!

    • Sylwia says:

      Cieszę się, ze ciasto smakuje;)OwOce możesz delikatnie oprószyć mąką, jej otoczka powinna sprawić, że nie będą tak mocno opadaly.Pozdrawiam i powodzenia w pieczeniowych eksperymentach!

  9. Agata says:

    Proporcje wystarczą na ciasto o średnicy 24-28cm. W zależności od tego będzie albo niższe, albo wyższe ;)

  10. olaola says:

    Ciasto przepyszne:-)składniki idealnie skomponowane, ciasto udało się jak nigdy.ja miałam tylko trochę jagód, więc dodałam truskawki z kompotu i trochę świeżych śliwek.

  11. asia says:

    ciasto wyglada pysznie i też tak smakuje . polecam znajomi też mówią ze pyszne już zawsze bede je robić latem:)

  12. Knurowska Katarzyna says:

    Witam. Wczoraj próbowałam przepis krok w krok wszystko tak jak tu. Zaraz po upieczeniu jak rozkroiłam pycha ale pianka się trochę rozlewała wstawiłam na noc do lodówki i spód ciasta bardzo się przykleił do blachy. Powinnam wyciągnąć ciepłe z blachy?