Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty :) Waniliowa tarta z rabarbarem to udoskonalony przepis na kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Spód jest mniej kruszący się, dzięki czemu łatwiej nałożyć duży kawałek ciasta :) Wanilia dodana do rabarbaru i truskawek idealnie współgra z nimi. Jem właśnie kawałek tego ciasta i już myślę o kolejnym. Jak też o tym, co jeszcze zrobię z rabarbaru w najbliższym czasie :)
Ciasto wg tego przepisu można upiec w tradycyjnej prostokątnej formie na ciasto – wystarczy wszystkich składników. U mnie tym razem okrągła forma.
Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):
spód – kruche ciasto:
- 250g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
środek:
- 500g rabarbaru
- 300g truskawek
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 1/3 szklani mąki
- pół szklanki cukru
wierzch:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
- Piecz ciasto ok. 15 minut (warto na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki dla obciążenia ciasta).
- Rabarbar umyj, pokrój na 1 cm kawałki, truskawki pokrój w ćwiartki Mąkę wymieszaj z cukrem. W drugiej misce rozbełtaj żółtka, dodaj śmietanę i ziarenka laski wanilii. masę śmietanowo-jajeczną wlej do suchych składników. Dodaj pokrojony rabarbar i truskawki, wymieszaj i wylej na podpieczony spód.
- Piecz 30 minut (nadal w temperaturze 180 stopni).
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i nadal ubijaj. Białka wyłóż łyżką na podpieczone ciasto z rabarbarem i piecz jeszcze 30 minut w 150 stopniach, aż wierzch się lekko zarumieni.
- Wystudź tartę na metalowej kratce.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem
11 komentarzy
Inspirowane smakiem says:
Prezentuje się zachwycająco:)
Mikwiato says:
Wyglada super! :)
gin says:
Ależ pyszności! Uwielbiam ciacha z rabarbarem :)
wiolka says:
Wygląda cudownie :) Takiego nabrałam apetytu, że jutro ją zrobie :)
wika says:
Przepis nie wyszedł. Masa z rabarbarem w ogóle nie zgęstniała:( jedna wielka klapa w moim wydaniu.
Agata says:
Wika, piekłaś tyle co w przepisie? i proporcje takie same? zawsze masa mi się ścina, zwłaszcza, ze jest tylko 200 ml śmietany kremówki, a aż 5 żółtek i 1/3 szklanki mąki. I to się piecze jeszcze godzinę. Wielokrotnie robiłam to ciasto i zawsze się udaje, podobna masa jest tu i jak widać na zdjęciu, też jest ścięta: http://www.kuchniawformie.pl/2011/06/kruche-ciaste-z-rabarbarem-i-truskawkami/
halina says:
Ciasto prezentuje się niesamowicie :):):)
Agniesia says:
Zrobiłam! Wyszło! I nie tylko prezentuje się świetnie, ale smakuje…. pychotka! Będzie moim hitem na lato.
Nie dałam jednak truskawek – zamiast nich dałam więcej rabarbaru. Dziękuję za przepis.
Natalia says:
Åącznie pieczesz to ciasto 1h 15 minut ??? I się nie przypala?
Agata says:
dokładnie tak jak w przepisie :)
Co do temperatury, to warto obserwować, bo każdy piekarnik nieco inaczej reaguje, więc ew. ostatni etap możesz piec tylko na włączonej górnej gałce
Majana says:
Dzięki za świetny przepis ! Zrobiłam tę tartę, wszystkim bardzo smakowała. Pyszności :)
Pozdrawiam!
http://majanaboxing.blox.pl/2015/08/Waniliowa-tarta-rabarbarowo-truskawkowa-z-beza.html