Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty :) Waniliowa tarta z rabarbarem to udoskonalony przepis na kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Spód jest mniej kruszący się, dzięki czemu łatwiej nałożyć duży kawałek ciasta :) Wanilia dodana do rabarbaru i truskawek idealnie współgra z nimi. Jem właśnie kawałek tego ciasta i już myślę o kolejnym. Jak też o tym, co jeszcze zrobię z rabarbaru w  najbliższym czasie :)

Waniliowa tarta z rabarbarem z rosą

Ciasto wg tego przepisu można upiec w tradycyjnej prostokątnej formie na ciasto – wystarczy wszystkich składników. U mnie tym razem okrągła forma.

Waniliowa tarta z rabarbarem z rosą

Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):

spód – kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

środek:

  • 500g rabarbaru
  • 300g truskawek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklani mąki
  • pół szklanki cukru

wierzch:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
  2. Piecz ciasto ok. 15 minut (warto na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki dla obciążenia ciasta).
  3. Rabarbar umyj, pokrój na 1 cm  kawałki, truskawki pokrój w ćwiartki Mąkę wymieszaj z cukrem. W drugiej misce rozbełtaj żółtka, dodaj śmietanę i ziarenka laski wanilii. masę śmietanowo-jajeczną wlej do suchych składników. Dodaj pokrojony rabarbar i truskawki, wymieszaj i wylej na podpieczony spód.
  4. Piecz 30 minut (nadal w temperaturze 180 stopni).
  5. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i nadal ubijaj. Białka wyłóż łyżką na podpieczone ciasto z rabarbarem i piecz jeszcze 30 minut w 150 stopniach, aż wierzch się lekko zarumieni.
  6. Wystudź tartę na metalowej kratce.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

 

Waniliowa tarta z rabarbarem z rosą

Waniliowa tarta z rabarbarem z rosą


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    11 komentarzy

  1. Agniesia says:

    Zrobiłam! Wyszło! I nie tylko prezentuje się świetnie, ale smakuje…. pychotka! Będzie moim hitem na lato.
    Nie dałam jednak truskawek – zamiast nich dałam więcej rabarbaru. Dziękuję za przepis.

    • Agata says:

      dokładnie tak jak w przepisie :)
      Co do temperatury, to warto obserwować, bo każdy piekarnik nieco inaczej reaguje, więc ew. ostatni etap możesz piec tylko na włączonej górnej gałce