W końcu pojawił się rabarbar! Dla mnie to oczywiście powód do radości, choć wiem, że są też tacy, którzy rabarbaru nie uznają. Może dlatego, że to warzywo, a na ogół podaje się go na słodko. Mi w obu wersjach smakuje, ale nie ukrywam, że jak tylko jestem w posiadaniu rabarbaru, zaraz coś piekę. Dlatego ciężko mi uchować kilka łodyg do zrobienia chutneya. Może w tym roku się uda :)
Tymczasem przedstawiam Wam kilka naszych przepisów, może Was zainspirują.
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem i malinami, zamiast malin można dać truskawki. To chyba moje ulubione kruche ciasto z rabarbarem :)
Tarta z rabarbarem z kremem pattisiere – pyszna i efektowna
Waniliowa tarta z rabarbarem z rosą
Jeśli lubicie kruche ciasto, zasmakuje Wam zarówno tarta, jak i ciasto z bezową pianą:
Lemoniada z rabarbarem
W ciepłe dni świetnie gasi pragnienie schłodzona lemoniada z rabarbarem
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Z drożdżowych ciast z rabarbarem króluje puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem. To ciasto zawsze się udaje :) I co najważniejsze, jest z kruszonką ;) Słodycz kruszonki idealnie rekompensuje kwaśność rabarbaru.
Jeśli wybieracie się na piknik, lub lubicie śniadania na słodko, idealnie sprawdzą się bułeczki drożdżowe z rabarbarem. Wystarczy je po prostu oderwać, nie trzeba zatem żadnych sztućców ;)
Jak macie niedużo czasu, a macie ochotę na drożdżowe ciasto spróbujcie awaryjne drożdżowe z rabarbarem
Polędwiczki z rabarbarem
Å»eby nie było tak słodko, spróbujcie zrobić polędwiczki z rabarbarem. rabarbar jest tu tylko dodatkiem, który sprawia, że polędwiczki są wyjątkowo soczyste.
Ucierane ciasto z rabarbarem
Wśród ciast z rabarbarem nie może zabraknąć klasyka – ucierane ciasto z rabarbarem. Proste, a jakie dobre!
Babeczki z rabarbarem
Pod słodką bezą kryje się rabarbar – babeczki z rabarbarem i bezą
Desery z rabarbarem bez pieczenia
Mamy również propozycje na desery bez pieczenia. Najszybciej przygotujecie deser w słoiku z rabarbarem i migdałami
a także:
7 komentarzy
Inspirowane smakiem says:
Ucierane ciasto z rabarbarem – mój hit!:)
karmel-itka says:
piękne zdjęcia i smakowite, oj, baardzo smakowite propozycje.
mamy teraz sezon, więc jak kupię rabarbar, chętnie wpadnę po jakąś recepturę.
magda says:
Przyznam, że należę do tej drugiej grupy – jakoś nigdy do rabarbaru przekonać się nie mogłam. Ale w tym roku planuję to zmienić, może w końcu mi posmakuje? :-)
pod-zielonym-niebem says:
Uwielbiam rabarbar. Już jedna wiązka czeka na mnie w kuchni. Fajne pomysły na wykorzystanie go w kuchni:)
Filip says:
Rewelka ale gdzie klasyczny kompot:D
Agata says:
aż sama się dziwię, jak to możliwe, że nie ma przepisu na kompot ;) w tym roku będzie zatem przepis na kompot, lemoniadę oraz dżem z imbirem :)
gin says:
Mmm, same pyszności :) Niecierpliwie czekam, aż u mnie rabarbar się pojawi w końcu :)