Klasyczny lemon curd

Jagody chyba nigdy mi się nie znudzą ;) jem je same, ze śmietaną lub z orzeźwiającym kremem lemon curd. Lemon curd jest dobrym wypełnieniem tarty, naleśników (solo), składnikiem kremów (np. wymieszany z mascarpone lub ubitą kremówką, czy jak w tym przypadku może stanowić osobny deser.

Wystarczy na wierzch dać  jagody, starą skórkę z cytryny i miętę. Jeśli nie jesteście amatorami kwaśnych smaków, jagody posypcie dodatkowo cukrem pudrem.

klasyczny lemon curdLemon curd może być przechowywany w lodówce do dwóch tygodni. Jeśli liczycie kalorie, wypróbujcie lemon curd bez masła.

Klasyczny lemon curd

Składniki (na 2 słoiczki):

  • 6 żółtek (które zostają po białej pavlovej )
  • 3 cytryny ( jednej obierz skórkę, z 3 wyciśnij sok)
  • 3/4- 1 szklanki cukru
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka umieść w metalowej lub żaroodpornej misce. Ubij chwilę z cukrem i dodaj sok z 3 cytryn
  2. Postaw miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody.
  3. Masę stale mieszaj (trzepaczką) aż zacznie gęstnieć – potrwa to ok. 20-30 minut.
  4. Zdejmij miskę i dodaj posiekane masło i skórkę z 1 cytryny. Wymieszaj wszystko i przełóż krem do słoików.
  5. Po wystygnięciu przechowuj w lodówce (do 2 tygodni).

 

Klasyczny lemon curd

Klasyczny lemon curd


Desery
Author: Agata

Get Connected

    1 Response