Tapioka cytrynowa z jagodami (bez mleka)

Jagody! Królują u nas przede wszystkim pierogi z jagodami mojej mamy. Były już u mnie, były u Sylwii, która przygotowała je podczas swojego pobytu na Mazurach. Jak widać, bez względu na miejsce, wszędzie smakują wyśmienicie :) Podobnie jak wszystkie dania z jagodami! Nie ukrywam – uwielbiamy je w każdej postaci :) Tym razem w towarzystwie mleka kokosowego, cytryny i tapioki wielkości jagód.

Tapioka cytrynowa z jagodami (bez mleka)

Tapioka jest pożywna, dlatego jeśli macie ochotę, ten deser może stanowić pyszne śniadanie. Możecie przygotować tapiokę cytrynowa z jagodami w słoiczkach, aby łatwo je było wziąć ze sobą do pracy :)

Tapioka cytrynowa z jagodami (bez mleka)

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 łyżki tapioki (grubej)
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • woda
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę przelej wrzątkiem na sitku.
  2. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj skórkę (tylko żółtą część) na drobnej tarce.
  3. Do garnka daj mleko, wyciśnij sok z cytryny i dodaj tyle wody, aby otrzymać łącznie 600 ml płynu.
  4. Wsyp tapiokę i gotuj na małym ogniu, aż tapioka będzie przezroczysta. W przypadku grubej tapioki trochę to trwa (podobno wcześniej dobrze jest ją namoczyć na kilka godzin).
  5. Gdy tapioka będzie miękka, przelej deser do pucharków. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż tapioka stężeje.
  6. Przed podaniem, posyp tapiokę jagodami, startą skórką z cytryny oraz płatkami kokosowymi.

Tapioka cytrynowa z jagodami (bez mleka)


ŚniadaniaDeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected