Lemoniada z koniczyną

Latem chyba nic tak nie chłodzi, jak orzeźwiające lemoniady. Jako dodatek, niezastąpiony jest sok z cytryny.   żal jednak nie skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury :) W tym roku polne kwiaty pokochałam jeszcze bardziej – poza ich widokiem w wazonie, nacieszyłam się również ich obecnością w potrawach.

Lemoniada z kwiatami koniczyny to połączenie naparu z koniczyny i soku z cytryny.

Lemoniada z koniczyną

Koniczyny nie brakuje na żadnej polanie. Białe kwiaty są bardziej aromatyczne, zaś różowe bardziej efektowne.

Lemoniada z koniczyną

Składniki:

  • 3/4 szklanki kwiatów koniczyny (1/2 białych kwiatów i 1/4 różowych)
  • pół szklanki wrzątku
  • pół litra zimnej wody mineralnej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • cukier lub miód do smaku (ja nie dosładzam)

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty zalej połową szklanki wrzącej wody. Przykryj i zostaw do naciągnięcia na ok. 15 minut.
  2. Przecedź napar przez sitko i schłodź.
  3. Dolej wodę mineralną (możesz dać gazowaną) i wyciśnięty sok z cytryny.
  4. Możesz dosłodzić do smaku.
  5. Lemoniadę podawaj z kwiatami koniczyny i lodem.

Uwielbiam latem spędzać leniwe weekendy na wsi. Cieszą mnie wówczas takie widoki, jak ten (choć szkoda, że łubin nie jest jadalny):

_MG_0517

 

 


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze