Szafranowe risotto z pieczoną dynią i kwiatami cukinii

Szafranowe risotto często jest mylone z risotto milanese. Różnica polega na tym, że risotto milanese, które zwykle jest dodatkiem do ossobuco (takim daniem podjęli mnie ostatnio Włosi w Mediolanie) jest z dodatkiem szpiku cielęcego.

Ten przepis jest bez szpiku, za to z dodatkiem sezonowych warzyw: (pieczonej) dyni i kwiatów cukinii, które przywiozłam z Mediolanu. Jeśli nie macie kwiatów, możecie je pominąć.

Szafranowe risotto z pieczoną dynią i kwiatami cukinii

Jak zrobić risotto? Krok po kroku

Risotto można zrobić z dowolnymi dodatkami, zasada jest jednak zawsze taka sama. Ważne, aby użyć odpowiedniego ryżu do risotto: carneroli albo arboria. Zwykły, basmanti, jaśminowy się niestety do tego nie nadają.

Jak mamy już ryż, to po kolei robimy tak:

  1. Na patelni o grubym dnie (używam patelni WOLL Saphir Lite) rozgrzej oliwę i krótko przesmaż cebulę.
  2. Dodaj ryż (surowy) i smaż na oliwie do czasu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Jeśli będzie taka potzreba, dolej oliwy. Ważne, aby nie dopuścić do zarumienienia ryżu.
  3. Do przeszklonego ryżu wlej białe, wytrawne wino. Poczekaj aż trochę odparuje.
  4. Teraz dolewaj partiami bulion, który cały czas powinien być gorący. Gotuj, aż risotto będzie miękkie (ok.15-20 minut).
  5. Wyłącz risotto i dodaj masło (lub odrobinę śmietany) i starty ser. Przykryj pokrywką, odstaw na 2-3 minuty i podawaj.

Szafranowe risotto z pieczoną dynią i kwiatami cukinii

Składniki (na 4 porcje):

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto (użyłam carneroli , można dać też arborio)
  • ok. 1,5 litra bulionu
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki szafranu w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 50g startego sera (użyłam pecorino, można dać grana padano lub polski długo dojrzewający ser, np. bursztyn)
  • 1 mała dynia hokkaido (moja ważyła 1,2 kg)
  • świeże zioła: szałwia, rozmaryn i estragon
  • 4-8 kwiatów cukinii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię umyj i pokrój w cząstki (jak arbuza), usuń pestki (nie obieraj ze skórki, dyni hokkaido nie . Dynię ułóż na blaszce do pieczenia (tej z piekarnika), skrop oliwą, posól i posyp świeżymi ziołami (szałwią, rozmarynem, estragonem). Piecz ok. 20-30 minut, aż dynia będzie miękka (ale nie będzie się rozpadać). Ostudź i pokrój w grubą kostkę.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek i zeszklij.
  3. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż ryz stanie się przezroczysty. Uważaj, aby nic nie przypalić!
  4. Zalej ryż białym winem, zamieszaj i poczekaj, aż wino odparuje.
  5. Stopniowo dodawaj bulion (i tu uwaga! Bulion powinien cały czas delikatnie wrzeć, więc postawcie go na palniku), dodaj szafran, mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn. Gotowanie risotto zajmuje ok.15 – 20 minut.
  6. Na sam koniec dodaj kwiaty cukinii i pokrojoną pieczoną dynię (wraz z ziołami z pieczenia).
  7. Wyłącz risotto, dodaj ser i masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Wymieszaj i od razu podawaj.

risotto

Szafranowe risotto z pieczoną dynią i kwiatami cukinii

Szafranowe risotto z pieczoną dynią i kwiatami cukinii


Przepisy
Author: Agata

Get Connected