Szafranowe risotto z pieczonÄ… dyniÄ… i kwiatami cukinii

Szafranowe risotto często jest mylone z risotto milanese. Różnica polega na tym, że risotto milanese, które zwykle jest dodatkiem do ossobuco (takim daniem podjęli mnie ostatnio Włosi w Mediolanie) jest z dodatkiem szpiku cielęcego.

Ten przepis jest bez szpiku, za to z dodatkiem sezonowych warzyw: (pieczonej) dyni i kwiatów cukinii, które przywiozłam z Mediolanu. Jeśli nie macie kwiatów, możecie je pominąć.

Szafranowe risotto z pieczonÄ… dyniÄ… i kwiatami cukinii

Jak zrobić risotto? Krok po kroku

Risotto można zrobić z dowolnymi dodatkami, zasada jest jednak zawsze taka sama. Ważne, aby użyć odpowiedniego ryżu do risotto: carneroli albo arboria. Zwykły, basmanti, jaśminowy się niestety do tego nie nadają.

Jak mamy już ryż, to po kolei robimy tak:

  1. Na patelni o grubym dnie (używam patelni WOLL Saphir Lite) rozgrzej oliwę i krótko przesmaż cebulę.
  2. Dodaj ryż (surowy) i smaż na oliwie do czasu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Jeśli będzie taka potzreba, dolej oliwy. Ważne, aby nie dopuścić do zarumienienia ryżu.
  3. Do przeszklonego ryżu wlej białe, wytrawne wino. Poczekaj aż trochę odparuje.
  4. Teraz dolewaj partiami bulion, który cały czas powinien być gorący. Gotuj, aż risotto będzie miękkie (ok.15-20 minut).
  5. Wyłącz risotto i dodaj masło (lub odrobinę śmietany) i starty ser. Przykryj pokrywką, odstaw na 2-3 minuty i podawaj.

Szafranowe risotto z pieczonÄ… dyniÄ… i kwiatami cukinii

Składniki (na 4 porcje):

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto (użyÅ‚am carneroli , można dać też arborio)
  • ok. 1,5 litra bulionu
  • 3/4 szklanki biaÅ‚ego, wytrawnego wina
  • 2 Å‚yżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1/3 Å‚yżeczki szafranu w proszku
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 50g startego sera (użyÅ‚am pecorino, można dać grana padano lub polski dÅ‚ugo dojrzewajÄ…cy ser, np. bursztyn)
  • 1 maÅ‚a dynia hokkaido (moja ważyÅ‚a 1,2 kg)
  • Å›wieże zioÅ‚a: szaÅ‚wia, rozmaryn i estragon
  • 4-8 kwiatów cukinii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię umyj i pokrój w cząstki (jak arbuza), usuń pestki (nie obieraj ze skórki, dyni hokkaido nie . Dynię ułóż na blaszce do pieczenia (tej z piekarnika), skrop oliwą, posól i posyp świeżymi ziołami (szałwią, rozmarynem, estragonem). Piecz ok. 20-30 minut, aż dynia będzie miękka (ale nie będzie się rozpadać). Ostudź i pokrój w grubą kostkę.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwÄ™, dodaj pokrojona w kostkÄ™ cebulÄ™ i posiekany czosnek i zeszklij.
  3. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż ryz stanie się przezroczysty. Uważaj, aby nic nie przypalić!
  4. Zalej ryż białym winem, zamieszaj i poczekaj, aż wino odparuje.
  5. Stopniowo dodawaj bulion (i tu uwaga! Bulion powinien caÅ‚y czas delikatnie wrzeć, wiÄ™c postawcie go na palniku), dodaj szafran, mieszaj i czekaj, aż ryż wchÅ‚onie pÅ‚yn. Gotowanie risotto zajmuje ok.15 – 20 minut.
  6. Na sam koniec dodaj kwiaty cukinii i pokrojoną pieczoną dynię (wraz z ziołami z pieczenia).
  7. Wyłącz risotto, dodaj ser i masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Wymieszaj i od razu podawaj.

risotto

Szafranowe risotto z pieczonÄ… dyniÄ… i kwiatami cukinii

Szafranowe risotto z pieczonÄ… dyniÄ… i kwiatami cukinii


Przepisy
Author: Agata

Get Connected