Zwykle nie korzystam z gotowców, jednak wyjątkiem jest ciasto francuskie. Musze się przyznać, że czasochłonność w jego przygotowaniu mnie przeraża, ale kiedyś spróbuję ;) Tymczasem (próbując nie czytać składu i się nie stresując :/) sięgam po gotowe ciasto francuskie, by w kilka chwil wyczarować coś pysznego.
Tartaletki z ricottą i owocami leśnymi robi się ekspresowo. Zanim piekarnik zdąży się nagrzać, zdążycie wszystko przygotować. Możecie dowolnie kombinować: do ricotty możecie dodać skórkę otartą z cytryny lub/i po upieczeniu całość posypać delikatnie lawendą. U mnie tym razem w kontraście do ciemnych owoców leśnych, floks – bardzo wdzięczny, jadalny kwiatek :)
Składniki (na 12-16 szt):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko (białko zachowaj do posmarowania ciasta)
- 150g ricotty
- 1 łyżeczka syropu z agawy (jeśli używacie cukru, dajcie cukier waniliowy)
- szklanka owoców leśnych (dałam maliny, jagody, borówki amerykańskie i poziomki)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
- Ricottę wymieszaj łyżeczką z żółtkiem i syropem z agawy.
- Z ciasta wytnij kółka (np. szklanką), brzegi (ok. 1 cm) posmaruj białkiem.
- Na środek daj łyżeczkę ricotty, na wierzch owoce.
- Piecz 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Przed podaniem, tartaletki z ricottą i owocami leśnymi możesz udekorować jadalnymi kwiatami.
1 Response
gin says:
Wyjątkowo urokliwe z tymi kwiatuszkami :)