
Zwykle nie korzystam z gotowców, jednak wyjątkiem jest ciasto francuskie. Musze się przyznać, że czasochłonność w jego przygotowaniu mnie przeraża, ale kiedyś spróbuję ;) Tymczasem (próbując nie czytać składu i się nie stresując :/) sięgam po gotowe ciasto francuskie, by w kilka chwil wyczarować coś pysznego.
Tartaletki z ricottÄ… i owocami leÅ›nymi robi siÄ™ ekspresowo. Zanim piekarnik zdąży siÄ™ nagrzać, zdążycie wszystko przygotować. Możecie dowolnie kombinować: do ricotty możecie dodać skórkÄ™ otartÄ… z cytryny lub/i po upieczeniu caÅ‚ość posypać delikatnie lawendÄ…. U mnie tym razem w kontraÅ›cie do ciemnych owoców leÅ›nych, floks – bardzo wdziÄ™czny, jadalny kwiatek :)
Składniki (na 12-16 szt):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko (białko zachowaj do posmarowania ciasta)
- 150g ricotty
- 1 łyżeczka syropu z agawy (jeśli używacie cukru, dajcie cukier waniliowy)
- szklanka owoców leśnych (dałam maliny, jagody, borówki amerykańskie i poziomki)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
- Ricottę wymieszaj łyżeczką z żółtkiem i syropem z agawy.
- Z ciasta wytnij kółka (np. szklanką), brzegi (ok. 1 cm) posmaruj białkiem.
- Na środek daj łyżeczkę ricotty, na wierzch owoce.
- Piecz 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Przed podaniem, tartaletki z ricottą i owocami leśnymi możesz udekorować jadalnymi kwiatami.
1 Response
gin says:
WyjÄ…tkowo urokliwe z tymi kwiatuszkami :)