Czujecie ten chłód o poranku? Widzicie coraz szybciej znikające słońce?  Szukacie wieczorem koca do otulenia? Jesień przed nami. Można się do niej przygotować. Wyobraźcie sobie te krople słodkiego soku spływające do aromatycznej herbaty popijanej niespiesznie w długie wieczory.  Pomyślcie o magii, jaką kryje w sobie aronia: spłyca zmarszczki, zapobiega chorobie Alzheimera, poprawia pracę naczyń krwionośnych, dodaje sił. Same zalety i tylko jeden warunek. Już teraz trzeba aronię  ugotować i przelać do butelek. Zakręcić i czekać. Jest  naprawdę  na co:)

sok z aronii

Aronia lubi towarzystwo. Liści wiśni, cynamonu, soku z pomarańczy. Osłodzona smakuje wybornie.

sok z aronii

Składniki:

    • 2 kg aronii
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • laska cynamonu
  • liście wiśni
  • 4 litry zimnej wody

Aronię umyć, przesypać do garnka, dodać umyte liście wiśni, cynamon, wodą i wsypać połowę cukru. Gotować około godziny, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Po tym czasie dodać resztę cukru, sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Następnie odcedzić sok, który należy przelać do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcić i pasteryzować ( gotować około 15 minut we wrzątku) Owoce można wykorzystać do konfitury.

sok z aronii

Sok przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dobry jest nawet przez 2 lata.

sok z aronii

Inspiracja do przepisu na ten sok z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga gotowanie z pasją


PrzepisyPrzetwory
Author: Sylwia

Get Connected