
Tadżin to gliniane naczynie o stożkowej pokrywce, w którym w krajach arabskich piecze się mięso bezpośrednio na ogniu. Wcześniej ten garnek moczy się w wodzie, dzięki czemu podczas pieczenia woda wyparowuje z niego, a mięso pozostaje soczyste.
Potrawa nosi takÄ… samÄ… nazwÄ™, również tajine. W Maroku czÄ™sto dodaje siÄ™ do niego kiszone cytryny, sÅ‚odkie suszone owoce (daktyle, morele, rodzynki) i dużo tamtejszych przypraw, zwÅ‚aszcza ras el hannout – mieszanka kilkunastu/ kilkudziesiÄ™ciu przypraw (najszlachetniejsze mieszanki skÅ‚adajÄ… siÄ™ prawie ze 100 przypraw, m.in.: curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie, imbir, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, goździki, czarnuszka, pÄ…czki róż, szafran, chilli). Zawsze też dodawane sÄ… warzywa.
Wszystko razem się dusi, dzięki czemu całość jest niezwykle aromatyczna. Ja przygotowuję na różne sposoby. Tym razem nie ukisiłam wcześniej cytryny, więc ta wersja jest nieco mniej oryginalna, ale równie smaczna.
Jeśli nie macie tadżinu, możecie przygotować tę potrawę w garnku rzymskim w piekarniku.
Tadżin przywiozłam 6 lat temu z Maroka i do tej pory żałuję, że wybrałam najmniejsze naczynie. Nie sądziłam jednak, że będę go używać i że sprawdzi się również na kuchence gazowej. Ilekroć przygotowuję tadżin, przypomina mi się noc na pustyni w prowizorycznym namiocie i posiłek podany w wielkim glinianym garnku dla kilku osób.
Składniki:
- ok. 500g udźca z indyka bez kości
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka przyprawy ras el hannout
- 1 łyzka oliwy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 kalarepy
- 1/2 cebuli
- 1 zÄ…bek czosnku
- 1/2 papryki
Sposób przygotowania:
- Namocz gliniany garnek w wodzie przez ko. 30-60 minut.
- Mięso z indyka delikatnie posól i posyp obficie przyprawami i posmaruj oliwą. pozostaw tak na co najmniej 30-60 minut.
- Warzywa pokrój w słupki (cebulę w półplasterki, a ząbek czosnku w plasterki)
- Do naczynia włóż mięso, a na wierzch warzywa. Przykryj tadżin stożkowa pokrywką.
- Tadżn stawiam na gazie na płytce pod garnek, aby zapewnić równomierne rozprowadzanie ciepła.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
- Tadżin najlepiej podać z kuskusem, a całość posypać świeżo posiekaną natką lub kolendrą.
Gdybyście byli w Maroku i chcieli kupić tajine, to znajdziecie go niemal na każdym kroku. Kupcie jednak naturalny, gliniany, nie powlekany niczym w środku. Ja swój kupiłam na lokalnym bazarze, na którym zaopatrywała się lokalna ludność.