Tadżin to gliniane naczynie o stożkowej pokrywce, w którym w krajach arabskich piecze się mięso bezpośrednio na ogniu. Wcześniej ten garnek moczy się w wodzie, dzięki czemu podczas pieczenia woda wyparowuje z niego, a mięso pozostaje soczyste.

Potrawa nosi taką samą nazwę, również tajine. W Maroku często dodaje się do niego kiszone cytryny, słodkie suszone owoce (daktyle, morele, rodzynki) i dużo tamtejszych przypraw, zwłaszcza ras el hannout – mieszanka kilkunastu/ kilkudziesięciu przypraw (najszlachetniejsze mieszanki składają się prawie ze 100 przypraw, m.in.: curry, kolendra, kumin, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, czarnuszka, pączki róż, szafran, chilli).   Zawsze też dodawane są warzywa.

Wszystko razem się dusi, dzięki czemu całość jest niezwykle aromatyczna. Ja przygotowuję na różne sposoby. Tym razem nie ukisiłam wcześniej cytryny, więc ta wersja jest nieco mniej oryginalna, ale równie smaczna.

Jeśli nie macie tadżinu, możecie przygotować tę potrawę w garnku rzymskim w piekarniku.

Tadżin (tajine) z indyka

Tadżin przywiozłam 6 lat temu z Maroka i do tej pory żałuję, że wybrałam najmniejsze naczynie. Nie sądziłam jednak, że będę go używać i że sprawdzi się również na kuchence gazowej. Ilekroć przygotowuję tadżin, przypomina mi się noc na pustyni w prowizorycznym namiocie i posiłek podany w wielkim glinianym garnku dla kilku osób.

Maroko

Składniki:

  • ok. 500g udźca z indyka bez kości
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy ras el hannout
  • 1 łyzka oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki

Sposób przygotowania:

  1. Namocz gliniany garnek w wodzie przez ko. 30-60 minut.
  2. Mięso z indyka delikatnie posól i posyp obficie przyprawami i posmaruj oliwą. pozostaw tak na co najmniej 30-60 minut.
  3. Warzywa pokrój w słupki (cebulę w półplasterki, a ząbek czosnku w plasterki)
  4. Do naczynia włóż mięso, a na wierzch warzywa. Przykryj tadżin stożkowa pokrywką.
  5. Tadżn stawiam na gazie na płytce pod garnek, aby zapewnić równomierne rozprowadzanie ciepła.
  6. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
  7. Tadżin najlepiej podać z kuskusem, a całość posypać świeżo posiekaną natką lub kolendrą.

Tadżin (tajine) z indyka

Tadżin (tajine) z indyka

Gdybyście byli w Maroku i chcieli kupić tajine, to znajdziecie go niemal na każdym kroku. Kupcie jednak naturalny, gliniany, nie powlekany niczym w środku. Ja swój kupiłam na lokalnym bazarze, na którym zaopatrywała się lokalna ludność.

Maroko

Maroko


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected