Pieczony indyk z pomidorami i ziołami to kolejny letni, prosty przepis. To danie, które robi się prawie same :) mięso indyka jest bardzo delikatne, chude, skropione jedynie oliwą. Taki posiłek pasuje do większości diet sportowców i osób dbających o linie ;) Ma wiele wartości odżywczych, a przy tym niezapomniany (choć delikatny) smak. Jeśli liczycie kalorie, możecie pominąć parmezan, jako uwieńczenie dania ;)
Dlaczego warto jeść indyka zamiast kurczaka?
Warto do swojej diety wprowadzić indyka zamiast kurczaka. Mięso indyka jest zdecydowanie mniej alergenne, ma równie dużo białka, co kurczak. Spośród wszystkich gatunków drobiu, indyk zawiera najwięcej cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym, indyki nie żyją w ciasnocie (w przeciwieństwie do kurczaków), potrzebują więcej przestrzeni do życia, przez co nie są tak faszerowane antybiotykami jak kurczaki (którym podaje się je do jedzenia, aby zapobiec zarazie, gdyż w takim ścisku choroby rozprzestrzeniają się błyskawicznie). Indyk jest stworzeniem bardziej wrażliwym, nie przeżyłby takich dawek antybiotyków jak kurczak.
Oczywiście jem kurczaki. Ale tylko z dwóch źródeł. Po pierwsze, przez okres 20 tygodni mam cotygodniowe dostawy ekologicznego drobiu prosto ze wsi, z naturalnego chowu, w ramach programu RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie). W. innych przypadkach (lub gdy chcę zrobić np. skrzydełka) kupuję kurczaka zagrodowego (wierząc, że jest faktycznie lepszy).
Składniki (2-3 porcje):
- 4 pomidory
- 10 ząbków czosnku
- świeże liście szałwii
- świeży estragon – 2 łodyżki
- świeże oregano – ok. łyżeczki
- 2 łyżki oliwy
- krem balsamiczny
- 400g filetu z indyka
- sól, pieprz
- świeża bazylia – ok. 10 listków
- 1 łyżka drobno starego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Filet z indyka umyj, osusz i pokrój na plastry. Posól i popieprz.
- Pomidory pokrój w cząstki.
- Blachę do pieczenia (lub naczynie żaroodporne) wysmaruj lekko oliwą, dodaj pomidory, ząbki czosnku (nie muszą być obrane), zioła i skrop delikatnie oliwą, posyp pieprzem, jeśli chcesz – posól (ja solę tylko mięso).
- Pomidory z ziołami piecz 20 minut.
- Następnie skrop całość kremem balsamicznym, połóż plastry indyka, które skrop nieco oliwą i piecz 15-20 minut.
- Po upieczeniu, posyp całość świeżą bazylia.
- Na talerz nakładaj porcję pieczonych pomidorów z ziołami z filetem z indyka, wierzch posyp parmezanem.
2 komentarze
Wenas says:
Coś idealnego na odskoczenie od kurczaka, którego wszędzie jest za dużo.
Ellie says:
Indyk zdecydowanie na plus – idealny na niedzielny obiad!