Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Gdyby nie fakt, że odwiedziÅ‚a mnie nastoletnia siostrzenica – wegetarianka (która też nie je nabiaÅ‚u), zapewne zrobiÅ‚abym tradycyjnÄ… tartÄ™. PoczÄ…tkowo planowaÅ‚am zastÄ…pić mleko mlekiem sojowym. Jednak gdy próbowaÅ‚am je znaleźć w szafce, w moje rÄ™ce wpadÅ‚a też puszka mleka kokosowego. W poÅ‚Ä…czeniu tych dwóch powstaÅ‚ pyszny krem, a z części mleka kokosowego zrobiÅ‚am „bitÄ… Å›mietanÄ™”.

Gdyby nie próba zastąpienia mleka, nie odkryłabym tak dobrego kremu. Na stałe wchodzi do mojego słodkiego menu :)

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Borówki amerykaÅ„skie pasujÄ… tu idealnie – przeÅ‚amujÄ… sÅ‚odycz kokosu i sprawiajÄ…, że tarta nie jest mdÅ‚a. ZimÄ… myÅ›lÄ™ że warto dać mango i kiwi (żeby tarta nie byÅ‚a z mdÅ‚a).

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):

spód – kruche ciasto:

  • 250g mÄ…ki
  • 120g margaryny (normalnie daÅ‚abym masÅ‚o, ale z margarynÄ… też jest ok)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

krem kokosowy:

  • puszka schÅ‚odzonego mleka kokosowego (powinno stać kilka godzin w lodówce)
  • ok. 300ml mleka sojowego
  • 5 żółtek
  • 100g cukru + 1 Å‚yżka dodatków
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki pszennej
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z margaryną aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
  2. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 15 minut, a następnie usuń kulki i papier i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni (uwaga: obserwuj ciasto, być może w Twoim piekarniku tarta powinna być krócej). Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem kokosowy: żółtka utrzyj z cukrem (100g) do białości, dodaj mąkę, wymieszaj.
  4. Otwórz puszkę mleka kokosowego. Zbierz do miseczki łyżką wytrąconą śmietankę. Schowaj do lodówki, przyda się do dekoracji.
  5. Odmierz pozostaÅ‚Ä…, przezroczystÄ… „wodÄ™ kokosowÄ…” (mi zostaÅ‚a poÅ‚owa – 200 ml) i uzupeÅ‚nij mlekiem sojowym tak, aby Å‚Ä…cznie byÅ‚o 500ml pÅ‚ynu. Zagotuj.
  6. Do gotującego mleka wlej masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, aż krem kokosowy zgęstnieje (nie zapomnij cały czas mieszać kremu).
  7. Ciepły krem wylej na przestudzony spód tarty. Pozostaw do ostygnięcia.
  8. Ubij mikserem zgarniętą śmietankę kokosową z łyżką cukru. Masa będzie bardzo gęsta.
  9. Udekoruj tartę: Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj tartę ubitą śmietaną kokosową, środek wypełnij borówkami.
  10. Dodatkowo możesz dać kilka moreli. Jeśli wolisz słodsze smaki, wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.
  11. Tartę z kokosowym kremem przechowuj w lodówce, u mnie prawie cała zniknęła od razu :)

 

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

Tarta z kokosowym krememm z borówkami bez mleka (wege)

 


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

    • Agata says:

      JeÅ›li użyÅ‚am margaryny, to na pewno daÅ‚am MargarynÄ™ Alsan BIO i niÄ… też wysmarowaÅ‚am formÄ™ (z przyzwyczajenia napisaÅ‚am, że masÅ‚em – dziÄ™kujÄ™ za czujność!). Zamiast margaryny proponujÄ™ dać olej kokosowy, kilkakrotnie robiÅ‚am na nim kruche ciasto i od kilku lat używam go w bezmlecznych (i w wegaÅ„skich) wypiekach.

  1. Jagoda says:

    Czy zamiast mleka sojowego. (Ma jak dla mnie bardzo charakterystyczny snak) mogę dodać jakieś inne np. owsiane? :)

  2. Pingback: Tarta z kokosowym kremem z borówkami – PiÅ‚ka w kuchni