Cukinia pieczona z mozarellą

Cukinia jest dostępna przez cały rok (sprowadzana), jednak w Polsce sezon na nią właśnie trwa. Dostałam kilka dużych żółtych cukinii od mamy mojej koleżanki, zatem w ostatnich dniach przygotowywałam ją w różnych wariantach. Przepis nie jest może odkrywczy, ale prosty i bardzo smaczny. Może stanowić przystawkę, choć jedząc całą kulę mozzarelli można to również uznać za danie główne. Wszystko zależy od poziomu głodu w danym momencie :)

Cukinia pieczona z mozarellą

Grillowaną cukinię można podawać na zimno lub całość zapiec w piekarniku, aż do rozpuszczenia mozzarelli.

Cukinia pieczona z mozarellą

Deska jest ręcznie robiona przez dolnośląski projekt drewno. Ich produkty można kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, który jest kilkakrotnie większy niż na samym początku :)

Składniki:

  • 6 plastrów cukinii (o średnicy ok.7 cm, grubości 1 cm)
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka listków bazylii greckiej
  • 1 kula mozzarelli, pokrojona w plastry
  • 1 duży pomidor pokrojony w plastry

Sposób przygotowania:

  1. Plastry cukinii posmaruj oliwą, posól i zgrilluj (na grillowej patelni).
  2. Na zgrillowane plastry cukinii daj listki bazylii greckiej (to ta o bardzo drobnych listkach), mozarellę i pomidor
  3. Można podać na dwa sposoby: 1) wierzch skropić delikatnie oliwą (bez pieczenia) lub 2) całość wstawić na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Oba warianty dobre :)ry

PrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze