Sernik z powidłami śliwkowymi

Przepis na ten piernik znalazłam rok temu w grudniowym numerze „Kuchni” (12-2012). Do wypróbowania go skusił mnie wówczas karmel w przepisie. Wiedziałam, że to mus być dobre :) I było. Przepis zmodyfikowałam nieco i taki Wam podaję. Dodatkowo przełożyłam piernik powidłami śliwkowymi, wierzch polukrowałam i ozdobiłam śnieżynkami z marcepanu. W tym roku również go upiekę :)

Sernik z powidłami śliwkowymiSkładniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka przyprawy do pierników (lub mieszanka gałki muszkatołowej, mielonych goździków, cynamonu, kardamonu, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie morele, orzechy włoskie, migdały)
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • na lukier: rum i cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj karmel, czyli w rondlu rozpuść szklankę cukru.
  2. Gdy karmel będzie lekko brązowy, dodaj miód, przyprawy, śmietanę i masło. Mieszaj i zostaw do wystygnięcia.
  3. Oddziel białka od żółtek. żółtka utrzyj z połową szklanki cukru. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Wlej do żółtek rozpuszczony cukier z przyprawami i cały czas ubijaj. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą. Ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące się.
  5. Dodawaj po łyżce ubitych białek i wymieszaj całość łyżką. Dodaj bakalie.
  6. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wlej ciasto do formy.
  7. Włóż ciasto do zimnego piekarnika.
  8. Ustaw temperaturę na 175 stopni i piecz z termoobiegiem ok. 40 minut.
  9. Ostudź piernik na metalowej kratce. Po ostygnięciu przekrój wzdłuż piernik i posmaruj środek powidłami. Przykryj drugim plackiem.
  10. Z cukru i rumu (lub soku z cytryny) utrzyj lukier – polej nim ciasto.
  11. Masę marcepanową rozwałkuj i wytnij dowolne kształty do dekoracji.

Piernik z powidłami śliwkowymi i marcepanem

 


Boże NarodzenieCiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected