Taki to przywilej grudnia, że może być aromatycznie i intensywnie. Czas, gdy miesza się cynamon z kardamonem, w moździerzu tłuczone są goździki. Przyprawa korzenna unosi się w powietrzu i kieruje zmysły w stronę świątecznego stołu.

tiramisu piernikowe

Na moim pojawi się piernikowe tiramisu. Robione na bazie domowych ciastek maczanych w kawie z pomarańczą. Przepis do powtórzenia przez tych, którzy nie lubią piec, a chcieliby się jakoś włączyć w bożonarodzeniowe przygotowania. Deser zrobiony w eleganckim słoiczku może być zaskakującym prezentem dla bliskich. Zresztą, czy trzeba mieć powód, by zrobić takie pyszności?

piernikowe tiramisu

Składnki:

  • szklanka pierników lub ciastek korzennych
  • świeżo zaparzona mocna kawa
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 250 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • szczypta cynamonu

Kawę wymieszać z likierem i sokiem z pomarańczy. Śmietanę ubić na puszysty krem i wymieszać z mascarpone oraz skórką pomarańczową. Pierniki moczyć w kawie. Układać na dnie naczynia. Na nie wyłożyć warstwę kremu. Powtarzać do wyczerpania składników – wyjdą 2-3 warstwy. Wierzch oprószyć cynamonem i udekorować piernikami.

pierinikowe tiramisu

Do kremu można dodać też orzechy lub kawałki pomarańczy. Przed podaniem schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.

piernikowe tiramisu

 


Boże NarodzenieDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected