Czas zaplanować listę świątecznych wypieków. Jeśli szukacie inspiracji, podpowiadam delikatnie, by pomyśleć o tym serniku. Jest orzeźwiającą alternatywą dla tradycyjnego ciężkiego ciasta z co najmniej 10 jaj:) Å»urawina dodaje mu nie tylko koloru, ale i ciekawego cierpkiego smaku. Nie należy się jednak go obawiać, bo słodka biała czekolada dba, by sernikowi trudno było się oprzeć.

sernik z białą czekoladą i żurawiną

Sernik można upiec nieco wcześniej, mocno schłodzony spokojnie przetrwa przez kilka świątecznych dni. Ja zrobiłam go na spodzie z czekoladowych ciasteczek, ale można wykorzystać również owsiane albo zwykłe herbatniki. Mi jednak to połączenie kilku barw podoba się najbardziej:)

sernik z czekoladą i żurawiną

Składniki:

na tortownicę 23cm

  • 400 g sera zmielonego trzykrotnie – polecam gotowy, w wiaderku
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 2o0 g białej czekolady
  • jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z cytryny
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • pół szklanki płatków migdałowych

na spód:

  • 200 g ciasteczek – czekoladowych, owsianych lub herbatników
  • 70 g masła

Ciasteczka rozdrobnić na puch, wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 110 stopni piekarnika i zapiekać 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

Śmietankę i 150 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostałe 50 g czekolady zostawić do polewy. Masa powinna był gładka i kremowa. Przestudzić, ale uważać, by nie zgęstniała za bardzo. Ser wymieszać z cukrem pudrem, jajkiem i startą skórką. Delikatnie ubić na gładką masę. Wsypać mąkę, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę z kremówką i chwilę ubijać, do połączenia składników. Masę serową wylać na upieczony  spód z ciastek.  Na wierzch wyłożyć dość gęsto żurawinę, na nią wysypać płatki migdałowe. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około godziny. Przestudzić na kratce, a potem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

sernik z białą czekoladą i żurawiną

Przed podaniem udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą.

sernik z białą czekoladą i żurawiną

 

 

 


Boże NarodzenieCiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. graza says:

    właśnie robię ten sernik, po połączeniu masy serowej ze śmietanowo- czekalodową wszystko jest rzadkie, nie wiem czy coś z tego wyjdzie.
    Moja śmietana 30% była rzadka, może powinna być gęsta?

    • Sylwia says:

      Masa po połączeniu składników jest rzadka, ale ciasto „ścina” się w czasie pieczeniu. Dodatkowo po ostudzeniu włożone do lodówki dochodzi do siebie, dzięki temu ma zwartą konsystencję, tak, jak widać na zdjęciu. Śmietana 30 z reguły jest rzadka, więc to nie problem.

  2. alina says:

    Moja masa tez jest baaardzo rzadka, jestem cala w stresie, bo jak wrzuce zurawine, to ona od razu wpadnie na dno – nic nie bedzie na wierzchu ! Ale klapa, kompletnie nie wiem co mam zrobic ???????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. alina says:

    Ja dodalam wiecej maki, bo uznalam, ze jest blad w przepisie….ale nieco przesadzilam z maka i masa serowa wyszla zbita i nie za dobra… chociaz zurawina siedziala elegancko na powierzchni ;)
    Jak Tobie udalo sie w takim razie przy tak rzadkiej masie utrzymac zurawine na powierzchni? Bo ona od razu wlatuje na dno!

  4. Julia says:

    Najlepiej poczekac z wylozeniem zurawiny i migdalow na koniec. Czesc dodac do masy serowej, a pozniej 20 minut przed koncem pieczenia udekorowac zurawina i migdalami tak jak na zdjeciu