
Jestem fankÄ… surowego, marynowanego Å‚ososia – gravlaxa, od kiedy go spróbowaÅ‚am, czyli po raz pierwszy zrobiÅ‚am gravlaxa w burakach wg Jamiego Olivera. Od tamtej pory robiÅ‚am go wielokrotnie, jem jako przystawkÄ™, używam do kanapek, a także do saÅ‚atek. Można go dÅ‚ugo przechowywac w lodówce, wiÄ™c zawsze u mnie znajdzie zastosowanie. Tym razem w towarzystwie pestek granatu oraz migdałów. SaÅ‚atka jest lekka, dziÄ™ki owocom orzeźwiajÄ…ca. TrochÄ™ smak lata w Å›rodku zimy ;)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 opakowanie mixu sałat
- 10-15 dag gravlaxa
- 1 nieduży owoc granatu (lub pół dużego)
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Gravlaxa cienko pokrój w plasterki.
- Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
- Granata przekrój na pół i wyciÄ…gnij pestki. najÅ‚atwiej po prostu trzymać go nad miseczkÄ… i uderzać o niego np. drewnianÄ… Å‚yżkÄ… – wówczas pestki same wylecÄ….
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny (np. w małym zamkniętym słoiku)
- Na talerze wysyp mix sałat. Na sałacie ułóż gravlaxa.
- Wierzch posyp pestkami granatu i uprażonymi migdałami.
- Całość polej sosem vinegrette.
2 komentarze
Jola says:
Twój łosoś jest wędzony i do sałatki musisłaś go pewnie pokroić drobno. A ja polecam łososia z oliwkami http://www.ciam.pl/dania-glowne/207709 wyborne danie.
Agata says:
jak pisałam, mój łosos nie jest wędzony, tylko jest surowy, marynowany. Widać to po jego buraczkowym kolorze. Robiłam go z przepisu na gravlaxa