Sałatka z łososiem (gravlaxem) i granatem

Jestem fankÄ… surowego, marynowanego Å‚ososia – gravlaxa, od kiedy go spróbowaÅ‚am, czyli po raz pierwszy zrobiÅ‚am gravlaxa w burakach wg Jamiego Olivera. Od tamtej pory robiÅ‚am go wielokrotnie, jem jako przystawkÄ™, używam do kanapek, a także do saÅ‚atek. Można go dÅ‚ugo przechowywac w lodówce, wiÄ™c zawsze u mnie znajdzie zastosowanie. Tym razem w towarzystwie pestek granatu oraz migdałów. SaÅ‚atka jest lekka, dziÄ™ki owocom orzeźwiajÄ…ca. TrochÄ™ smak lata w Å›rodku zimy ;)

Sałatka z łososiem (gravlaxem) i granatem

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 opakowanie mixu saÅ‚at
  • 10-15 dag gravlaxa
  • 1 nieduży owoc granatu (lub pół dużego)
  • 1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • 4 Å‚yżki oliwy
  • 1 Å‚yżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Gravlaxa cienko pokrój w plasterki.
  2. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
  3. Granata przekrój na pół i wyciÄ…gnij pestki. najÅ‚atwiej po prostu trzymać go nad miseczkÄ… i uderzać o niego np. drewnianÄ… Å‚yżkÄ… – wówczas pestki same wylecÄ….
  4. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny (np. w małym zamkniętym słoiku)
  5. Na talerze wysyp mix sałat. Na sałacie ułóż gravlaxa.
  6. Wierzch posyp pestkami granatu i uprażonymi migdałami.
  7. Całość polej sosem vinegrette.

Sałatka z łososiem (gravlaxem) i granatem


Ryby i owoce morzaSałatki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

    • Agata says:

      jak pisałam, mój łosos nie jest wędzony, tylko jest surowy, marynowany. Widać to po jego buraczkowym kolorze. Robiłam go z przepisu na gravlaxa