Sałatka z łososiem (gravlaxem) i granatem

Jestem fanką surowego, marynowanego łososia – gravlaxa, od kiedy go spróbowałam, czyli po raz pierwszy zrobiłam gravlaxa w burakach wg Jamiego Olivera. Od tamtej pory robiłam go wielokrotnie, jem jako przystawkę, używam do kanapek, a także do sałatek. Można go długo przechowywac w lodówce, więc zawsze u mnie znajdzie zastosowanie. Tym razem w towarzystwie pestek granatu oraz migdałów. Sałatka jest lekka, dzięki owocom orzeźwiająca. Trochę smak lata w środku zimy ;)

Sałatka z łososiem (gravlaxem) i granatem

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 10-15 dag gravlaxa
  • 1 nieduży owoc granatu (lub pół dużego)
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Gravlaxa cienko pokrój w plasterki.
  2. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
  3. Granata przekrój na pół i wyciągnij pestki. najłatwiej po prostu trzymać go nad miseczką i uderzać o niego np. drewnianą łyżką – wówczas pestki same wylecą.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny (np. w małym zamkniętym słoiku)
  5. Na talerze wysyp mix sałat. Na sałacie ułóż gravlaxa.
  6. Wierzch posyp pestkami granatu i uprażonymi migdałami.
  7. Całość polej sosem vinegrette.

Sałatka z łososiem (gravlaxem) i granatem


Ryby i owoce morzaSałatki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze