Po Świętach zawsze odstawiam mięso na jakiś czas, po prostu mam przesyt ;) Zamiast mięsnych obiadów przeważają u mnie zupy, makarony i sałatki. Zimą chętnie sięgam do warzyw korzeniowych: pietruszka, seler czy buraki. Zupa krem z pietruszki składa się z całej pietruszki: zarówno z korzenia, jak i naci.
Dzięki temu ba bardzo dużo składników odżywczych, m.in. wzmacniających naszą odporność, wspomagających trawienie i pomaga zwalczyć anemię. Dzięki dużej zawartości chlorofilu, ma także działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, zwalcza również katar. Czyli idealne warzywo na zimę :)
Pietruszka ma słodki smak, dlatego warto go przełamać sokiem z cytryny. Orzechowy posmak korzenia pietruszki zaś sprawia, że dobrze komponuje się z orzechami. Prażone płatki migdałów dodatkowo przyjemnie chrupią i kontrastują z gładkim kremem. W wersji dla „mięsożerców” można dodać zamiast migdałów podsmażony, pokrojony w kostkę boczek.
- 80 dag pietruszki (korzeń)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki oliwy truflowej
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 70ml słodkiej śmietanki (18 lub 30%)
Pietruszkowe pesto:
- pęczek natki pietruszki
- 40 ml oliwy
- 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
Na wierzch:
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki).
- Pietruszkę obierz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.
- Rozgrzej w rondlu masło, zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj pokrojoną pietruszkę, wymieszaj i duś na maśle przez ok. 2 minuty.
- Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż pietruszka będzie miękka.
- Całość dokładnie zmiksuj blenderem, aż powstanie gładka zupa krem.
- Dodaj śmietanę, sok z cytryny, dosmacz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zagrzej całość, dodaj 2 łyżki oliwy truflowej.
- Przygotuj pesto: zmiksuj blenderem wszystkie składniki.
- Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
- Zupę krem z pietruszki rozlej do miseczek, wierzch polej pietruszkowym pesto i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Porada: jak zrobić wersję wegańską:
- do podsmażenia cebuli zamiast masła użyj oliwy
- użyj bulion warzywnego lub samą wodę
- zamiast śmietanki dodaj 50 ml roślinnego mleka (sojowego lub ryżowego)
2 komentarze
magdalena_ww says:
Przepis niebiański ! Króluje u mnie w każdą niedzielę !
Agata says:
bardzo się cieszę, że smakuje!
i dziękuję, że przypomniałaś mi o tej zupie, na dniach zrobię :)|