
Makaron z pesto z cukinii z bakłażanem to pomysł na szybki obiad. Danie wegańskie, które zasmakuje każdemu. Zioła, oliwa, cukinia, bakłażan – to smaki lata. Bakłażan zawiera sporo błonnika (2 razy więcej niż jabłka) i jest niskokaloryczny (niestety ciężkostrawny). Z kolei cukinia to bogactwo potasu, żelaza, magnezu, a także witamin (i jest lekko strawna :)).
Ten przepis jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy :)
Teraz w sezonie warto zamrozić bakłażana (pokrojonego w kostki), by móc wykorzystać go także zimą.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- świeże zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn
- 1 bakłażan
- oliwa do smażenia
- makaron bezjajeczny
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Przesmaż go na oliwie, dodaj sól do smaku.
- Cukinie umyj i pokrój w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, czosnek w plasterkach i świeżo posiekane zioła (ok. 2 łyżek) i smaż, aż cukinia zmięknie.
- Przygotuj pesto z cukinii, czyli zmiksuj blenderem uduszoną cukinię z ziołami i czosnkiem. Dolej 1-2 łyżki oliwy.
- Ugotuj makaron.
- Do pesto z cukinii doleć 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodaj makaron i całość wymieszaj.
- Makaron z pesto z cukinii podawaj z duszonym bakłażanem, wierzch posyp świeżo posiekanymi ziołami (może być natka pietruszki).
1 Response
jedzeniejestsuper says:
Było przepyszne! Zwłaszcza bakłażan – soczysty i pełen smaku :)