Wegański makaron z pesto z cukinii z bakłażanem

Makaron z pesto z cukinii z bakłażanem to pomysł na szybki obiad. Danie wegańskie, które zasmakuje każdemu. Zioła, oliwa, cukinia, bakłażan – to smaki lata. Bakłażan zawiera sporo błonnika (2 razy więcej niż jabłka) i jest niskokaloryczny (niestety ciężkostrawny). Z kolei cukinia to bogactwo potasu, żelaza, magnezu, a także witamin (i jest lekko strawna :)).

Ten przepis jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy :)

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karotenhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karotenhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html

Wegański makaron z pesto z cukinii z bakłażanem

Teraz w sezonie warto zamrozić bakłażana (pokrojonego w kostki), by móc wykorzystać go także zimą.

Wegański makaron z pesto z cukinii z bakłażanem

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn
  • 1 bakłażan
  • oliwa do smażenia
  • makaron bezjajeczny

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Przesmaż go na oliwie, dodaj sól do smaku.
  2. Cukinie umyj i pokrój w półplasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  3. Czosnek pokrój w plasterki.
  4. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, czosnek w plasterkach i świeżo posiekane zioła (ok. 2 łyżek) i smaż, aż cukinia zmięknie.
  5. Przygotuj pesto z cukinii, czyli zmiksuj blenderem uduszoną cukinię z ziołami i czosnkiem. Dolej 1-2 łyżki oliwy.
  6. Ugotuj makaron.
  7. Do pesto z cukinii doleć 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Dodaj makaron i całość wymieszaj.
  8. Makaron z pesto z cukinii podawaj z duszonym bakłażanem, wierzch posyp świeżo posiekanymi ziołami (może być natka pietruszki).

Wegański makaron z pesto z cukinii z bakłażanem

Wegański makaron z pesto z cukinii z bakłażanem


Dania główneMakaronyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    1 Response