Zupa krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Po Świętach zawsze odstawiam mięso na jakiś czas, po prostu mam przesyt ;)   Zamiast mięsnych obiadów przeważają u mnie zupy, makarony i sałatki. Zimą chętnie sięgam do warzyw korzeniowych: pietruszka, seler czy buraki. Zupa krem z pietruszki składa się z całej pietruszki: zarówno z korzenia, jak i naci.

Dzięki temu ba bardzo dużo składników odżywczych, m.in. wzmacniających naszą odporność, wspomagających trawienie i pomaga zwalczyć anemię. Dzięki dużej zawartości chlorofilu, ma także działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, zwalcza również katar. Czyli idealne warzywo na zimę :)

Zupa krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Pietruszka ma słodki smak, dlatego warto go przełamać sokiem z cytryny. Orzechowy posmak korzenia pietruszki zaś sprawia, że dobrze komponuje się z orzechami. Prażone płatki migdałów dodatkowo przyjemnie chrupią i kontrastują z gładkim kremem. W wersji dla „mięsożerców” można dodać zamiast migdałów podsmażony, pokrojony w kostkę boczek.

Zupa krem z pietruszki z pietruszkowym pesto   Składniki (na 4 porcje):

  • 80 dag pietruszki (korzeń)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 70ml słodkiej śmietanki (18 lub 30%)

Pietruszkowe pesto:

  • pęczek natki pietruszki
  • 40 ml oliwy
  • 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika

Na wierzch:

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki).
  2. Pietruszkę obierz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.
  3. Rozgrzej w rondlu masło, zeszklij na nim cebulę.
  4. Dodaj pokrojoną pietruszkę, wymieszaj i duś na maśle przez ok. 2 minuty.
  5. Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż pietruszka będzie miękka.
  6. Całość dokładnie zmiksuj blenderem, aż powstanie gładka zupa krem.
  7. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, dosmacz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Zagrzej całość, dodaj 2 łyżki oliwy truflowej.
  9. Przygotuj pesto: zmiksuj blenderem wszystkie składniki.
  10. Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
  11. Zupę krem z pietruszki rozlej do miseczek, wierzch polej pietruszkowym pesto i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Porada: jak zrobić wersję wegańską:

  • do podsmażenia cebuli zamiast masła użyj oliwy
  • użyj bulion warzywnego lub samą wodę
  • zamiast śmietanki dodaj 50 ml roślinnego mleka (sojowego lub ryżowego)

Zupa krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Zupa krem z pietruszki z pietruszkowym pesto


PrzepisyPrzepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze