Paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka do przygotowania przekąska. Wystarczy posmarować ciasto francuskie pesto lub posypać serem, zawinąć i upiec ;) Tak właśnie zrobiłam, gdy zobaczyłam błąkające się ciasto francuskie w lodówce ;) Paluchy świetnie się nadają jako dodatek do zup – kremów, swoje zjadłam z zupa dyniową :)
Możecie wykorzystać dowolne pesto, ja wykorzystałam jarmuż, który dość często ostatnio używam. Zamiast czarnuszki możecie paluchy posypać sezamem czy prażonymi pestkami słonecznika.
Czarnuszka jest niedoceniana, a jest bardzo zdrowa. Przede wszystkim wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia i grypy. Brzmi jak reklama leku,prawda? ;) ma działanie wykrztuśne, wystarczy zmielić łyżkę nasion, zalać wodą lub mlekiem i do smaku posłodzić miodem.
Składniki (ok. 16 sztuk):
- pół opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki pesto z jarmużu
- czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
- Ciasto francuskie posmaruj pesto z jarmużu. Pokrój w 1-1,5 cm paski o długości ok.15 cm.
- Zwiń paski ciasta, chwytając kazdy za dwa końce i zwijaj tworząc spiralę.
- Paluchy kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na tym, co zostało z ciasta francuskiego) w kilkucentymetrowych odstępach, bowiem ciasto urośnie.
- Posmaruj paluchy mlekiem (lepiej sprawdza się tu nasączony wacik kosmetyczny niż pędzel) i posyp czarnuszką.
- Piecz ok. 10-2 minut, aż paluchy się zarumienią.
3 komentarze
claudine says:
Ani czarnuszki ani jarmużu nigdy nie jadłam, ale paluchy lubię, fana przekąsa na imprezie :)
Malwinka says:
Są świetne, uwielbiam tą przekąskę :)
Julia says:
Pieczywo z czarnuszką jadałam, ale to zawinięcie pesto w cieście to dla mnie nowość i czarna magia :)