Pasta ze słonecznika i pietruszki to propozycja pasty do chleba dla wegan i nie tylko. Jest prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa. Jeśli nie przepadacie za natką pietruszki, możecie dać zamiast niej oliwki, suszone pomidory, paprykę lub łyżkę ajwaru. Możliwości jest wiele. Pastę ze słonecznika i pietruszki można przechowywać kilka dni w słoiku w lodówce.
Słonecznik jest dobrą bazą do pasty do chleba dla osób, które żyją „w biegu”, gdyż zawiera dużo magnezu, który pomaga w koncentracji, niweluje bóle migrenowe. Ponadto słonecznik zawiera witaminę A, odpowiedzialną za widzenie oraz ładny koloryt skóry, a także witaminę D. Nasiona słonecznika mają dużo witaminy E oraz kwasu foliowego, a to połączenie jest pożądane dla układu krążenia i nerwowego. To również bogate źródło witaminy B6, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność i działającej odmładzająco. To nie koniec dobrodziejstw w nasionach słonecznika. Zawierają bowiem one również wapń, żelazo, potas, cynk.
Składniki:
- 150g wyłuskanych ziaren słonecznika
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki dobrej oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wieczorem zalej pestki słoneczki wodą
- Rano pokrój cebulę w piórka i przeszklij ją na oleju.
- Odsącz słonecznik i zmiksuj go w blenderze z cebulą i natka pietruszki.
- Dopraw do smaku sola i pieprzem i dodaj oliwę do otrzymania pożądanej konsystencji.
- Pastę ze słonecznika i pietruszki podawaj z ulubionym pieczywem.
6 komentarzy
karmel-itka says:
zapisane! cudowna pasta :]
Marzena says:
Świetna:-) Również zapisana do zrobienia:-)
Mirka says:
Super, wygląda pysznie! A może być słonecznik prażony? mój mąż się ucieszy :D dzięki za przepis :)
Agata says:
Prażony ma inny smak, ale oczywiście może być. Preferuję nieprażony, gdyż jest zdrowszy :)
Bea says:
Agato, faktycznie i u Ciebie / u Was sloneczkiowo :)
Dziekuje za komentarz u mnie, pozwolil mi bowiem stwierdzic, iz wciaz nie mam Cie na liscie odwiedzanych blogow (co niniejszym uczynilam :)).
Pozdrawiam serdecznie!
ania says:
ta pasta jest pyszna. Robiłam już kilka razy smarowidło ze słonecznika ale bez cebuli podsmażonej- a to świetnie na nią wpływa. Polecam :)