Pasta ze słonecznika i pietruszki

Pasta ze słonecznika i pietruszki to propozycja pasty do chleba dla wegan i nie tylko. Jest prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa. Jeśli nie przepadacie za natką pietruszki, możecie dać zamiast niej oliwki, suszone pomidory, paprykę lub łyżkę ajwaru. Możliwości jest wiele. Pastę ze słonecznika i pietruszki można przechowywać kilka dni w słoiku w lodówce.

Pasta ze słonecznika i pietruszki

Słonecznik jest dobrą bazą do pasty do chleba dla osób, które żyją „w biegu”, gdyż zawiera dużo magnezu, który pomaga w koncentracji, niweluje bóle migrenowe. Ponadto słonecznik zawiera witaminę A, odpowiedzialną za widzenie oraz ładny koloryt skóry, a także witaminę D. Nasiona słonecznika mają dużo witaminy E oraz kwasu foliowego, a to połączenie jest pożądane dla układu krążenia i nerwowego. To również bogate źródło witaminy B6, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność i działającej odmładzająco. To nie koniec dobrodziejstw w nasionach słonecznika. Zawierają bowiem one również wapń, żelazo, potas, cynk.

Pasta ze słonecznika i pietruszki

Składniki:

  • 150g wyłuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem zalej pestki słoneczki wodą
  2. Rano pokrój cebulę w piórka i przeszklij ją na oleju.
  3. Odsącz słonecznik i zmiksuj go w blenderze z cebulą i natka pietruszki.
  4. Dopraw do smaku sola i pieprzem i dodaj oliwę do otrzymania pożądanej konsystencji.
  5. Pastę ze słonecznika i pietruszki podawaj z ulubionym pieczywem.

 

Pasta ze słonecznika i pietruszki


PrzepisyPrzepisy wegańskieŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Bea says:

    Agato, faktycznie i u Ciebie / u Was sloneczkiowo :)
    Dziekuje za komentarz u mnie, pozwolil mi bowiem stwierdzic, iz wciaz nie mam Cie na liscie odwiedzanych blogow (co niniejszym uczynilam :)).

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. ania says:

    ta pasta jest pyszna. Robiłam już kilka razy smarowidło ze słonecznika ale bez cebuli podsmażonej- a to świetnie na nią wpływa. Polecam :)