Szarlotka sypana to bardzo szybkie ciasto z jabÅ‚kami, bez użycia miksera. Wystarczy zetrzeć jabÅ‚ka, wymieszać suche skÅ‚adniki, posypać wierzch ciasta startym masÅ‚em i upiec. Wierzch jest chrupiÄ…cy, Å›rodek miÄ™kki, a smak… spróbujcie sami :) Do tego lody lub bita Å›mietana (lub to i to, a co! czasem można ;))  i pyszne ciasto gotowe.

Szarlotka sypana

Przepis na szarlotkę sypaną jest stary, ale wciąż dobry :) Warto w szafce w kuchni mieć kaszę manną. Pozostałe składniki zwykle mam, więc jak nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to nie waham się zbyt długo.

Szarlotka sypana Składniki:

  • 1 szklanka mÄ…ki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru (daÅ‚am ksylitol)
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabÅ‚ek
  • cynamon
  • 100g masÅ‚a (pół kostki)

Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm)

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
  3. Wymieszaj suche składniki.
  4. Na dno formy daj 1/3 suchych skÅ‚adników, 1/2 jabÅ‚ek – oprósz je cynamonem, nastÄ™pnie 1/3 suchych skÅ‚adników, 1/2 jabÅ‚ek – oprósz je cynamonem,. Na wierzch pozostaÅ‚e 1/3 skÅ‚adników i starte na tarce o grubych oczkach masÅ‚o.
  5. Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
  6. Szarlotkę sypaną podawaj z bitą śmietaną.

Szarlotka sypana


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Jola says:

    Moje ulubione ciasto ever :P Mogłabym je jeść codziennie. Ładne ma Pani zdjęcia na blogu. Prosto z aparatu, czy obrabiane w jakimś programie?

    • Agata says:

      Zdjęcia prosto z aparatu w formacie RAW wywołane w programie, gdzie ustawiam jedynie balans bieli, nasycenie barw i kontrast

  2. Kasia says:

    PopeÅ‚niÅ‚am jÄ… ….no mega pyszna .
    Wykonanie strasznie proste ,nie wiem jak mogłam życ bez szarlotki sypanej :) :) już zawsze będzie ze mną !!!
    Lecę znowu cos znaleść pysznego :)

  3. aleksandra says:

    ZrobiÅ‚am z użyciem mÄ…ki razowej – pycha, super prosta w wykonaniu :) Na pewno czÄ™sto bÄ™dÄ™ do niej wracać!