Szarlotka sypana to bardzo szybkie ciasto z jabłkami, bez użycia miksera. Wystarczy zetrzeć jabłka, wymieszać suche składniki, posypać wierzch ciasta startym masłem i upiec. Wierzch jest chrupiący, środek miękki, a smak… spróbujcie sami :) Do tego lody lub bita śmietana (lub to i to, a co! czasem można ;))  i pyszne ciasto gotowe.

Szarlotka sypana

Przepis na szarlotkę sypaną jest stary, ale wciąż dobry :) Warto w szafce w kuchni mieć kaszę manną. Pozostałe składniki zwykle mam, więc jak nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to nie waham się zbyt długo.

Szarlotka sypana Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru (dałam ksylitol)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • 100g masła (pół kostki)

Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm)

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
  3. Wymieszaj suche składniki.
  4. Na dno formy daj 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem, następnie 1/3 suchych składników, 1/2 jabłek – oprósz je cynamonem,. Na wierzch pozostałe 1/3 składników i starte na tarce o grubych oczkach masło.
  5. Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
  6. Szarlotkę sypaną podawaj z bitą śmietaną.

Szarlotka sypana


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Jola says:

    Moje ulubione ciasto ever :P Mogłabym je jeść codziennie. Ładne ma Pani zdjęcia na blogu. Prosto z aparatu, czy obrabiane w jakimś programie?

    • Agata says:

      Zdjęcia prosto z aparatu w formacie RAW wywołane w programie, gdzie ustawiam jedynie balans bieli, nasycenie barw i kontrast

  2. Kasia says:

    Popełniłam ją ….no mega pyszna .
    Wykonanie strasznie proste ,nie wiem jak mogłam życ bez szarlotki sypanej :) :) już zawsze będzie ze mną !!!
    Lecę znowu cos znaleść pysznego :)