Szarlotka sypana to bardzo szybkie ciasto z jabÅ‚kami, bez użycia miksera. Wystarczy zetrzeć jabÅ‚ka, wymieszać suche skÅ‚adniki, posypać wierzch ciasta startym masÅ‚em i upiec. Wierzch jest chrupiÄ…cy, Å›rodek miÄ™kki, a smak… spróbujcie sami :) Do tego lody lub bita Å›mietana (lub to i to, a co! czasem można ;)) i pyszne ciasto gotowe.
Przepis na szarlotkę sypaną jest stary, ale wciąż dobry :) Warto w szafce w kuchni mieć kaszę manną. Pozostałe składniki zwykle mam, więc jak nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to nie waham się zbyt długo.
- 1 szklanka mÄ…ki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (dałam ksylitol)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- 100g masła (pół kostki)
Sposób przygotowania (na tortownicę o średnicy 23cm)
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Wymieszaj suche składniki.
- Na dno formy daj 1/3 suchych skÅ‚adników, 1/2 jabÅ‚ek – oprósz je cynamonem, nastÄ™pnie 1/3 suchych skÅ‚adników, 1/2 jabÅ‚ek – oprósz je cynamonem,. Na wierzch pozostaÅ‚e 1/3 skÅ‚adników i starte na tarce o grubych oczkach masÅ‚o.
- Piecz 50 minut, po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
- Szarlotkę sypaną podawaj z bitą śmietaną.
7 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
Zawsze mnie kusiło to ciacho:)
Jola says:
Moje ulubione ciasto ever :P MogÅ‚abym je jeść codziennie. Åadne ma Pani zdjÄ™cia na blogu. Prosto z aparatu, czy obrabiane w jakimÅ› programie?
Agata says:
Zdjęcia prosto z aparatu w formacie RAW wywołane w programie, gdzie ustawiam jedynie balans bieli, nasycenie barw i kontrast
Kasia says:
PopeÅ‚niÅ‚am jÄ… ….no mega pyszna .
Wykonanie strasznie proste ,nie wiem jak mogłam życ bez szarlotki sypanej :) :) już zawsze będzie ze mną !!!
Lecę znowu cos znaleść pysznego :)
aleksandra says:
ZrobiÅ‚am z użyciem mÄ…ki razowej – pycha, super prosta w wykonaniu :) Na pewno czÄ™sto bÄ™dÄ™ do niej wracać!
aga says:
Cxyli zamiast sxklanki cukru, szklanka ksylitolu?tak duzo?
Agata says:
Zależy, jakie masz jabłka. Jak kwaśne, to ok. 2/3-1 szklanki ksylitolu, jak słodkie to znacznie mniej