Maj zawsze był moim ulubionym. Pozwala łaskawie rozkwitać konwaliom, obdarowuje nieśmiało promieniami słońca. Daje nadzieję, że lato czai się za progiem. W maju wszystko w kuchni się zaczyna. Młode ziemniaki z koperkiem popijane kefirem. Szparagi w szynce parmeńskiej. Krucha rzodkiewka i kiełkujące zioła. Jest soczyście, świeżo. Solidna dawka energii, taki wzmacniający koktajl na kolejny sezon. W maju świętuje się pięknie. Na pikniku, w kawiarnianym ogródku, czasem z nieuniknionym wsparciem koca.

Przed nami najprzyjemniejsze majowe Å›wiÄ™ta. Dziś  World Baking Day, czyli dzieÅ„ tych, którzy nie wyobrażajÄ… sobie życia bez pieczenia. W tym roku idea jest taka, by przygotować ciasto z myÅ›lÄ… o kimÅ› szczególnym. Podejmujcie sÅ‚odkie zobowiÄ…zania, by sprawić przyjemność bliskim. Sama chÄ™tnie przyjęłabym taki podarunek:) Tymczasem podpowiadam, że moje najnowsze upieczone dzieÅ‚o –  tarta morelowa – fantastycznie do Å›wiÄ™towania Åšwiatowego Dnia Pieczenia pasuje!

tarta morelowa

Tartę trzeba przygotować wcześniej, bo wymaga porządnego schłodzenia. Morele wykorzystałam w tym sezonie po raz pierwszy i na pewno będzie ciąg dalszy. Po tej tarcie nikt się nie dziwi, dlaczego  maj jest mi tak bliski:)

tarta z morelami

Składniki:

spód:

  • 200 g czekoladowych herbatników
  • Å‚yżka kakao
  • 80 g masÅ‚a

krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji

morelowa konfitura

  • 500 g moreli
  • 4 Å‚yżki miodu gryczanego
  • 2 Å‚yżki posiekanej Å›wieżej miÄ™ty

Spód:

Ciastka rozdrabniamy na puch i mieszamy z kakao oraz roztopionym masłem. Masę wykładamy na spód tarty, równomiernie dociskamy, by wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do lodówki i chłodzimy co najmniej godzinę, aż nieco stwardnieje.

Krem:

Jajka wlewamy do szklanej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą wodą. Dodajemy do jajek cukier i ubijamy mikserem w tej wodnej kąpieli aż cukier całkowicie rozpuści się. Gdy to nastąpi masę trzeba zdjąć z garnka i nadal ubijać do czasu, gdy będzie zimna i powstanie gęsty krem. Serek mascarpone delikatnie wymieszać, by nie miał grudek i równie delikatnie połączyć z masą jajeczną oraz płatkami migdałów. Wstawić do lodówki.

Konfitura:

Morele pokroić w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać miód. Gdy będzie płynny, dodać morele i posiekaną miętę. Gotować na małym ogniu aż miód nieco zgęstnieje i obtoczy owoce. Przestudzić.

Na schłodzoną, utwardzony spód wyłożyć połowę odsączonej konfitury morelowej. Na nią cały zimny krem, a potem ponownie morele. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.

1-DSC_0727

Przed podaniem udekorować świeżą miętą i startą czekoladą

tarta z morelami

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze