Rustykalna tarta z morelami i rozmarynem

Najprostsza. Bez wylepiania foremki ciastem, bez obawy, czy ranty wyjdą ładne, bez wcześniejszego podpiekania i dylematów, skąd wziąć ceramiczne kulki. Taka od niechcenia, za to z aromatem lata. Taka właśnie jest rustykalna tarta z morelami i rozmarynem.

Rustykalna tarta z morelami i rozmarynem

Do tarty użyłam też garść borówek amerykańskich, które błąkały się w mojej lodówce. Kolorystycznie pasują idealnie, smakowo jednak po raz kolejny przekonuję się, że borówki amerykańskie zdecydowanie lepsze są na surowo :) Dlatego polecam posypać nimi tartę po upieczeniu.

Rustykalna tarta z morelami i rozmarynem

Składniki (na 1 dużą tartę):

na ciasto:

  • 250g mąki
  • 120g zimnego, pokrojonego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru (dałam ksylitol – 2 łyżki)

na wierzch:

  • 1 łyżeczka bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • 70 dag dojrzałych moreli
  • garść borówek amerykańskich
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki dżemu z mirabelek bez cukru (możecie użyć dowolnego, np. morelowego lub brzoskwiniowego)
  • bita śmietana (opcjonalnie, ja zwykle mam w syfonie w lodówce ;)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Zrób to dosyć szybko, aby otrzymać kulkę jednlitego ciasta (możesz to zrobić mikserem). Schłodź w lodówce co najmniej 30 minut (im dłużej, tym lepiej. zwykle robie więcej i zostawiam w lodówce)
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Morele umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Borówki umyj i osusz.
  4. Rozwałkuj ciasto na ok. 5 mm, nie przejmuj się zbytnio kształtem, powinien być w miarę okrągły lub kwadratowy ;)
  5. Ciasto posyp bułka tartą zachowując ok.3-4 centymetrowy margines. Ułóż owoce (morele skórką w dół) i zawiń do środka brzegi ciasta.
  6. Podgrzej dżem, aż będzie w miarę płynny. Posmaruj nim owoce na cieście. Posyp rozmarynem.
  7. Brzegi ciast możesz posmarować mlekiem (zwykłym lub skondensowanym) lub jajkiem, aby miał ładniejszy kolor.
  8. Tartę rustykalną z morelami i rozmarynem piecz na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 minut.
  9. Tartę podawaj posypaną borówką amerykańską i z bitą śmietaną (niesłodzoną, najlepiej nie UHT, tylko taką z kubka 30 lub 36%).

Rustykalna tarta z morelami i rozmarynem

Rustykalna tarta z morelami i rozmarynem

Przepisy
Author: Agata

Get Connected