W oryginale quatre -quarts. Francuska klasyka. Alternatywa dla porannego croissanta. Do zabrania na piknik albo popołudniowe plotki z przyjaciółką. Rachel Khoo twierdzi, że nad Sekwaną każdy kucharz proporcje ciasta cytrusowego ma w głowie. No cóż, po pierwszym pieczeniu mam i ja, choć nie wiem, czy to powód do jakieś szczególnej dumy. Zapamiętać trzeba jedynie cztery główne składniki, odmierzane w tych samych proporcjach i dwa dodatki. Potem ciasto trafia do piekarnika, w domu roztacza kuszący cytrusowy aromat, który swoją mocą przebija wszystkie odświeżacze. Po poł godzinie ciasto cytrusowe nadaje się do degustacji. Wtedy możecie zaparzać filiżankę herbaty. Przyda się bardzo.

ciasto cytrusowe

Ja od siebie do ciasta dodałam świeże owoce. Z malin zrobiłam delikatny mus wzbogacony cytrynową skórką. Pasuje, jak ulał, ciekawe dlaczego Francuzi na to nie wpadli?:)

ciasto cytrusowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła plus łyżeczka do posmarowania formy
  • 25 dag mąki
  • skórka starta z cytryny i pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki:

świeże maliny i borówki

Przygotować 3 miski:

Masło roztopić o ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. W pierwszej misce białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać połowę cukru. W drugiej misce na puszystą masę ubić żółtka z pozostałym cukrem. Do trzeciej wsypać mąkę, proszek i obie starte skórki. Mąkę z dodatkami wsypać do masy żółtkowej. Następnie dodać roztopione masło i delikatnie wmieszać do masy. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i ostrożnie, lekko połączyć z masą.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do ciasta ( prostokątną, jak do babki) wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Do formy przełożyć ciasto i piec około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka

ciasto cytrusowe

Przepis z książki: Rachel Khoo, Mała Paryska Kuchnia


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze