
Takie Å›niadanie, weekendowo leniwe, najlepiej smakuje na dworze. Późny przedpoÅ‚udniowy piknik, perspektywa tarasowego hamaku, leżak wciÅ›niÄ™ty na niewielki balkon. Duety radoÅ›nie beztroskie, Å‚adujÄ…ce wyczerpane tygodniowym poÅ›piechem baterie. Jest czas na odkÅ‚adane wieczorami gazety, na porzuconÄ… książkÄ™. RozmowÄ™ i jeszcze jednÄ… filiżankÄ™ herbaty. Trzeba siebie rozpieszczać, niech poranna przyjemność przeciÄ…gnie siÄ™ dÅ‚użej. Te grzanki z miÄ™kkim serem, delikatnoÅ›ciÄ… roszponki i sÅ‚odyczÄ… miodu to moje sobotnie must have .Â
I co z tego, że maj za oknem deszczowy, że sÅ‚oÅ„ca maÅ‚o, że jesienne kurtki przydajÄ… siÄ™ bardziej niż zwiewne pastelowe sukienki? Kto by siÄ™ tym przejmowaÅ‚, skoro takie Å›niadanie czeka? Jak zwykle wszystko przecież zależy od perspektywy…Ta jest wyjÄ…tkowo apetyczna:)
Składniki:
- kilka kromek ulubionego chleba – najlepiej razowego
- ser kozi dający się pokroić w plastry
- garść świeżej sałaty roszponki
- kilka łyżek oliwy
- kilka łyżeczek miodu
- garść świeżych listków tymianku
- sól morska, pieprz
Chleb kroimy na trójkąty, każdy smarujemy oliwą i oprószamy solą morską. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podgrzewamy około 5 minut. Gdy chleb będzie chrupki, kładziemy na każdą z kromek solidny plaster sera koziego. Przykrywamy go roszponką, na nią ponownie ser, ale już nieco cieńszy. Ser smarujemy odrobiną miodu i posypujemy świeżym, posiekanym tymiankiem. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Miód najwłaściwszy jest gryczany, ma w sobie odpowiednią nutę goryczy i słodyczy, świetnie łączącą się z tymiankiem i serem.
4 komentarze
Piotr says:
WyglÄ…da apetycznie :)
Michał says:
wyglądają naprawdę arcysmacznie, poranna śniadaniowa poezja! Mniam!
Najedzenie says:
Coś pięknego, bardzo mi się podobają takie dania. Śliczny pomysł na jedzonko
telEtechnika says:
Wygląda przepysznie :) Świetny pomysł na śniadanie.