Roladki z makreli ze szparagami

Długo oczekiwany sezon na szparagi nareszcie nadszedł. Mogę jeść je na okrągło w każdej postaci i o każdej porze. O właściwościach szparagów można zaś pisać wiele, dlatego czuję się usprawiedliwiona, jedząc je tak często :)

Po powrocie z urlopu zapragnęłam jeść zielono :) Stęskniłam się również nieco za rybą. Tym razem sięgnęłam po rodzimą, świeżą makrelę. Połączenie makreli ze świeżymi ziołami (jak dobrze mieć „ogródek” na balkonie! :) ) i szparagami okazało się strzałem w dziesiątkę :)

Roladki z makreli ze szparagami

Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe):

  • 2 świeże makrele (lub 4 filety z makreli)
  • 12 zielonych szparagów
  • świeże zioła: natka pietruszki, szałwia, tymianek (łącznie 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół)
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 liście szałwii
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę umyj, dokładnie oczyść i wyfiletuj. Zobacz, jak wyfiletować rybę.
  2. Zioła wymieszaj z łyżeczką oliwy.
  3. Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końce.
  4. Każdy filet ryby posól, popieprz i posmaruj ziołami od strony mięsa.
  5. W każdy filet z makreli zawiń po 3 zielone szparagi.
  6. Roladki z makreli ze szparagami ułóż w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
  7. Na wierzch każdej roladki ułóż po listku szałwii i plasterku cytryny i skrop oliwą. Zostaw tak rybę na 30 minut.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  9. Piecz rybę (bez przykrycia) ok. 30 minut, aż szparagi będą miękkie.

Roladki z makreli ze szparagami

Roladki z makreli ze szparagami


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Rafał says:

    A ja nie wiem, co robię źle, ale szparagi zawsze mi wychodzą gorzkie. Strasznie lubię jeść, a przyrządzić nie umiem :/ Jest na to jakiś magiczny sposób?

    • Agata says:

      białe szparagi bywają gorzkie, spróbuj zielonych. Poza tym szukaj młodych i świeżych, czyli takich, gdzie po wbiciu paznokcia w dolną część łodygi, wycieka sok i nie trafiasz na „trociny”

      Przeczytaj tutaj jak wybrać szparagi