Pieczona makrela z kolendrÄ…

Dietetycy alarmujÄ…, że spożywamy za maÅ‚o ryb. ObserwujÄ…c swoich znajomych niestety potwierdzam tÄ™ opiniÄ™ :/ OsobiÅ›cie uwielbiam ryby, a od jakiegoÅ› czasu wolÄ™ makrelÄ™ od pstrÄ…ga ;) Do niedawna można byÅ‚o kupić tylko wÄ™dzonÄ… makrelÄ™, na szczęście teraz bez problemu można kupić Å›wieżą. Makrela z kolendrÄ… i limonkÄ… to kolejny nasz przepis bez soli, w ramach akcji Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Pieczona makrela z kolendrÄ…

Makrela zawiera przede wszystkim kwasy Omega-3, które odgrywają duże znaczenie w profilaktyce zapobiegania chorób nowotworowych. Poza tym zawiera dużo magnezu, potasu i żelaza. Ale to nie wszystko :) Jest bardzo cennym źródłem białka (jest pod tym względem w czołówce morskich ryb) i witaminy A (3-krotnie więcej niż halibut, ponad 10 razy więcej niż dorsz). Ponadto zawiera witaminę E i D.

Dlatego nie traktujmy makreli solÄ… ;) Duża ilość kolendry i limonki znakomicie zastÄ™puje w tym przepisie sól. Do tego oliwa i czosnek, które również sprawiajÄ…, że sól jest tu zbÄ™dna. WiÄ™cej o akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli, możecie dowiedzieć siÄ™ na oficjalnej stronie akcji: www.gotujmyzdrowo.pl.

 

Pieczona makrela z kolendrÄ…

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 makrele
  • 1/2 pÄ™czka kolendry
  • 1/2 pÄ™czka natki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z 1/2 limonki
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 2 cm kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru
  • kilka Å‚yżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę umyj i osusz, natnij skórę 3-krotnie a każdej strony.
  2. Posiekaj kolendrÄ™ i natkÄ™, czosnek i imbir zetrzyj na tarce.
  3. KolendrÄ™ i natkÄ™ wsyp do miski, dodaj skórkÄ™ z limonki, sok, starty czosnek i imbir i dolej oliwÄ™ (tylko tyle, aby „skleić” skÅ‚adniki).
  4. Ziołami nafaszeruj makrele zarówno od strony brzucha, jak i w nacięcia.
  5. Rybę (każdą osobno) zawiń w papier do pieczenia. Pozostaw na ok. 30 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Piecz rybÄ™ (w papierze do pieczenia) 20 minut w nagrzanym piekarniku.
  8. MakrelÄ™ z kolendrÄ… i pietruszka podaÅ‚am z duszonÄ… kapustÄ… chiÅ„skÄ… – pak choi.

Pieczona makrela z kolendrÄ…

_MG_2921

Pieczona makrela z kolendrÄ…

Pieczona makrela z kolendrą  Pieczona makrela z kolendrą


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected