
Dietetycy alarmujÄ…, że spożywamy za maÅ‚o ryb. ObserwujÄ…c swoich znajomych niestety potwierdzam tÄ™ opiniÄ™ :/ OsobiÅ›cie uwielbiam ryby, a od jakiegoÅ› czasu wolÄ™ makrelÄ™ od pstrÄ…ga ;) Do niedawna można byÅ‚o kupić tylko wÄ™dzonÄ… makrelÄ™, na szczęście teraz bez problemu można kupić Å›wieżą. Makrela z kolendrÄ… i limonkÄ… to kolejny nasz przepis bez soli, w ramach akcji Gotujmy Zdrowo – mniej soli.
Makrela zawiera przede wszystkim kwasy Omega-3, które odgrywają duże znaczenie w profilaktyce zapobiegania chorób nowotworowych. Poza tym zawiera dużo magnezu, potasu i żelaza. Ale to nie wszystko :) Jest bardzo cennym źródłem białka (jest pod tym względem w czołówce morskich ryb) i witaminy A (3-krotnie więcej niż halibut, ponad 10 razy więcej niż dorsz). Ponadto zawiera witaminę E i D.
Dlatego nie traktujmy makreli solÄ… ;) Duża ilość kolendry i limonki znakomicie zastÄ™puje w tym przepisie sól. Do tego oliwa i czosnek, które również sprawiajÄ…, że sól jest tu zbÄ™dna. WiÄ™cej o akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli, możecie dowiedzieć siÄ™ na oficjalnej stronie akcji: www.gotujmyzdrowo.pl.
Â
Składniki (na 2 porcje):
- 2 makrele
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka natki
- skórka otarta z 1 limonki
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 zÄ…bek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- kilka łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
- Makrelę umyj i osusz, natnij skórę 3-krotnie a każdej strony.
- Posiekaj kolendrÄ™ i natkÄ™, czosnek i imbir zetrzyj na tarce.
- KolendrÄ™ i natkÄ™ wsyp do miski, dodaj skórkÄ™ z limonki, sok, starty czosnek i imbir i dolej oliwÄ™ (tylko tyle, aby „skleić” skÅ‚adniki).
- Ziołami nafaszeruj makrele zarówno od strony brzucha, jak i w nacięcia.
- Rybę (każdą osobno) zawiń w papier do pieczenia. Pozostaw na ok. 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz rybÄ™ (w papierze do pieczenia) 20 minut w nagrzanym piekarniku.
- MakrelÄ™ z kolendrÄ… i pietruszka podaÅ‚am z duszonÄ… kapustÄ… chiÅ„skÄ… – pak choi.