Na upały polecam schłodzony deser pomarańczowy. Jest lekko gorzko-słodki, mocno orzeźwiający. Połączenie soku z pomarańczy i tapioki sprawia, że deser ma konsystencję kisielu. Jest w pełni naturalny i pyszny :) To kolejna propozycja na deser z tapioki.
Deser przygotowuje się bardzo szybko, równie szybko jak desery „w proszku”. Smak jest oczywiście nieporównywalny, a o wartościach odżywczych nawet nie wspomnę ;) Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś przekonać choć część z Was, że własnoręcznie przygotowywane desery nie muszą być wcale skomplikowane. Pomarańczowy deser z tapioki robi się ekspresowo i nie zawiera on glutenu.
Składniki (na 4 duże porcje lu 3 duże i 3 małe jak na zdjęciach):
- 700 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki tapioki
- kilka truskawek, kawałek świeżego ananasa, listki werbeny
Sposób przygotowania:
- Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
- Do garnka nalej sok z pomarańczy, wsyp cukier, dodaj skórkę z pomarańczy i tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
- Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu gdy tapioka będzie miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta ;)
- Przelej na pucharków/ miseczek/ słoików i ostudź.
- Pomarańczowy deser z tapioki podawaj z owocami i listkami werbeny.
2 komentarze
Marcin says:
Nie konsumowałem do tej pory nic podobnego. Pora to zmienić. Zostałem zmotywowany. Muszę spróbować, jaka jest w smaku tapioka. Nie ma dużo składników, powinienem sobie poradzić. :)
felek says:
Bezglutenowe! Super przyda się bo okazało się, że gluten w moim organizmie sieje spustoszenie, teraz biegam i szukam fajnych przepisów żeby nei stracić przyjemności z jedzenia.