Pomarańczowy deser z tapioki z owocami

Na upały polecam schłodzony deser pomarańczowy. Jest lekko gorzko-słodki, mocno orzeźwiający. Połączenie soku z pomarańczy i tapioki sprawia, że deser ma konsystencję kisielu. Jest w pełni naturalny i pyszny :) To kolejna propozycja na deser z tapioki.

Pomarańczowy deser z tapioki z owocami

Deser przygotowuje się bardzo szybko, równie szybko jak desery „w proszku”. Smak jest oczywiście nieporównywalny, a o wartościach odżywczych nawet nie wspomnę ;) Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś przekonać choć część z Was, że własnoręcznie przygotowywane desery nie muszą być wcale skomplikowane. Pomarańczowy deser z tapioki robi się ekspresowo i nie zawiera on glutenu.

Pomarańczowy deser z tapioki z owocami

Składniki (na 4 duże porcje lu 3 duże i 3 małe jak na zdjęciach):

  • 700 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki tapioki
  • kilka truskawek, kawałek świeżego ananasa, listki werbeny

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka nalej sok z pomarańczy, wsyp cukier, dodaj skórkę z pomarańczy i tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu gdy tapioka będzie miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta ;)
  4. Przelej na pucharków/ miseczek/ słoików i ostudź.
  5. Pomarańczowy deser z tapioki podawaj z owocami i listkami werbeny.

Pomarańczowy deser z tapioki z owocami


DeseryPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Marcin says:

    Nie konsumowałem do tej pory nic podobnego. Pora to zmienić. Zostałem zmotywowany. Muszę spróbować, jaka jest w smaku tapioka. Nie ma dużo składników, powinienem sobie poradzić. :)

  2. felek says:

    Bezglutenowe! Super przyda się bo okazało się, że gluten w moim organizmie sieje spustoszenie, teraz biegam i szukam fajnych przepisów żeby nei stracić przyjemności z jedzenia.